21 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Konstverk har fått ena vingen bortsparkad

Malak finns vid vattenbrynet utanför Goda Rum. Konstverket kom på plats sommaren 2017. Foto: Anders BjörkMalak finns vid vattenbrynet utanför Goda Rum. Konstverket kom på plats sommaren 2017. Foto: Anders Björk

Konstverket Malak i Sjöparken visar en oskyddad flicka sittande med två vingar. Men nu har konstverket förstörts genom att ena vingen sparkats bort. Ett promenerande par gjorde upptäckten i måndags kväll.

Konstverket köptes in av Kumla Fastigheter sommaren 2017.

"Skulpturen visar en sårbar, oskyddad flicka med böjt huvud. En flicka som drömmer om utbildning, människors lika värde, styrka och ett liv i fred och frihet. Att fly och att kunna flyga.

Malak betyder ängel på arabiska", löd beskrivningen vid invigning.

Hittade vinge och lämnade in

Det var en man och kvinna som tog en kvällspromenad i Sjöparken under måndagen som upptäckte att konstverket vandaliserats genom att ena vingen hade sparkats loss, eller på nåt sätt ryckts bort.

Foto: Läsarbild

- Vi tog hand om vingen för att ingen skulle kasta den i vattnet och lämnade in den på kommunens servicekontor i tisdags morse, jag vet inte om de hunnit göra någon anmälan än, skriver mannen i ett mail.

- Det verkar också som att vandalerna kastat sten på konstverket vilket känns extra obehagligt när man läser om bakgrunden till konstverket, avslutas mailet

De senaste veckorna har området kring Sjöparken och Kumlasjön varit hårt drabbat av skadegörelse. 

Förstörde inför giftermål

Daniel Oikemus på Goda Rum alldeles bredvid skakar på huvudet åt det senaste tilltaget. Bara ett par dagar tidigare var det de själva som var drabbade.

- Brudparet med vänner hade varit här kvällen innan de skulle gifta sig och gjort i ordning för ceremonin på bryggan, men allt hade förstörts så de fick komma hit på morgonen och göra om allt, berättar Daniel.

Hos Goda Rum har bord och stolar och en bar på bryggan nyligen slängts i vattnet.

Hur känner du över all skadegörelse som varit senaste tiden i området?

- Det är skittråkigt, vi har funnits här i sex år och det har aldrig varit några problem tidigare, inte ens en stol som försvunnit. Men nu den senaste månaden har det varit något varje vecka, fastslår Daniel Oikemus. (ABj)

Tackar medborgare för hjälp

Kommer och kan konstverket repareras? 

- Vår kulturchef Gertrud Åstrand kommer att kontakta konstnären för att få info om bästa möjlighet att reparera konstverket, berättar Kristina Sjöö, Stadsträdgårdmästare hos parkavdelningen i Kumla kommun.

"Malak" är ett konstverk som många tycker passar väl in på platsen.

- Det är oerhört tråkigt med skadegörelsen. Men jag vill passa på och rikta ett tack till de medborgare som tog hand om ena vingen och lämnade in den. Hade den legat på sjöns botten hade det blivit knepigt, säger Kristina Sjöö. 

Samma ämne:
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-07-31 11:48
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.