Gå till innehåll
Kumla / Kultur

Föreläser om Johansson
på högen

Publicerad: 26 February 2024 15:05

På torsdag 29 februari, kl. 18:30, kommer konstnären Peter Johansson till Kumla bibliotek för en föreläsning. Peter Johansson är den som ligger bakom ett av de mest uppmärksammade verken på Kumlas egna Konst på Hög: den stora Johansson-skylten.

Peter Johansson är född i Sälen 1964 och har utbildat sig på Sörängens folkhögskola, Konstfack, Hovedskous konstskola och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han har dessutom varit ”Artist in Residence” på galleriet ACME i London under åren 2000-2001.

Johansson är färgad av sin uppväxt i Dalarna och genom sin konst undersöker han Sverige som fenomen, bland annat genom att arbeta med dalahästar, falukorv och folkdans - ofta med en humoristisk ton.

Hollywood en inspiration

Konstverket Johansson, placerat på Kvarntorpshögen, är från 2006 och en av Konst på Högs mest uppmärksammade verk. Skulpturen, vars officiella namn egentligen är ”Utan titel” är inspirerad av den ikoniska Hollywood-skylten i Kalifornien, USA. Bokstäverna har samma storlek, färg, sättning teckensnitt och antal som förlagan. Varje bokstav är cirka nio meter hög och väger över ett ton.

Peter Johansson medverkar härnäst i årets utgåva av Open Art och kommer delta i grupputställningar i både Belgien och Finland.

Föreläsningen på Kumla bibliotek kostar 50 kr i entré. Förköpsbiljetter finns att hämta på biblioteket. (SWa)

Annons

kumla