
Här pågår förberedelserna för fullt inför lördagens vernissage. Foto: Sandra Wallin
Kävestas konstelever bjuder på utställning
På lördag blir det vernissage för hela slanten när de elever som går fördjupningsåret på Kävestas konst- och formgivningsutbildning ställer ut sina verk på Skoindustrimuseet i Kumla. Vernissagen pågår mellan kl. 11-14 och utställningen går att skåda fram till och med 23 april.
När Sydnärkenytt besöker Skoindustrimuseet pågår installationen av elevernas konstverk för fullt. Denna gång visas de upp i en del av museet som annars inte brukar tjäna som konsthall - nämligen i verkstaden, där skor fortfarande tillverkas.
– Det pågår en renovering av konsthallen där utställningarna annars brukar vara, så det här är definitivt en annorlunda miljö för oss att ställa ut i. Det är en utmaning, vi har fått bygga våra egna väggar och tänka till en gång extra, men det är kul att testa något nytt, säger Juni Norrmén, en av de cirka tio elever som går fördjupningsåret och medverkar i utställningen.
Utvecklar konstnärligt språk
Kävesta folkhögskolas konst- och formgivningslinje består av två år. Det första är ett grundläggande sådant, medan fördjupningsåret är fristående och är till för att utveckla elevernas konstnärliga språk under mer självständiga former. Samtidigt fungerar det också förberedande inför högre konstutbildningar.
– Vi har väldigt stor frihet att fördjupa oss i det vi vill, i de konstformer som vi fastnat för, och utforska vårt skapande. Visst har vi fortfarande kontakt med lärare och en del frivilliga workshops, men mycket av utbildningen är eget arbete, förklarar Maja Lennartsson, som även hon läser fördjupningsåret på folkhögskolan.
För att visa upp vad man arbetat med under utbildningen brukar eleverna på fördjupningsåret varje vår ordna en egen utställning. Det finns inget särskilt tema man jobbat efter, utan varje elev visar upp verk från sitt valda specialområde.
– Sedan har vi naturligtvis tänkt till gällande vad som skulle kunna passa in här på museet och vi är noga med att få till en sammanhängande helhet när det gäller installationen, hur vi visar våra verk, men det är upp till var och en att bestämma vad man vill ställa ut, säger Maja.

Maja Lennartsson och Juni Norrmén läser fördjupningsåret på Kävesta folkhögskolas konst- och formgivningslinje.
Keramik och målning
Juni har intresserat sig särskilt för keramik och silversmide. Det är också ett urval av detta hon har med sig till utställningen.
– Det är spännande material att arbeta med. Keramik är oförutsägbart, det tar lite tid och innehåller många moment, man vet aldrig riktigt vad slutresultatet blir. Det är det jag gillar. Samma sak med silversmide och smycketillverkning, det kan hända så mycket på vägen, menar Juni.
Maja i sin tur föredrar att måla eller skulptera.
– Jag gillar material som jag har mer kontroll över, där jag kan styra och ställa lite som jag vill. Det kan jag göra med målningen och mina skulpturer, där kan jag gå in och ändra till dess att jag är nöjd, det blir liksom inga överraskningar, berättar hon.

Ett av Juni Norrméns verk, en tvåhövdad katt med tribaltatueringar.
Framtiden väntar
Juni och Maja har, tillsammans med övriga elever, några månader kvar innan utbildningen är över för deras del. De har funderat en del på framtiden, vad som väntar här näst.
– Jag har skulle gärna vilja läsa vidare och har sökt till flera olika konstskolor. Sen får vi ju se om jag kommer in eller inte, men jag vill väldigt gärna fortsätta arbeta med konst. Jag har svårt att se att det inte kommer att vara en fortsatt del av mitt liv, säger Maja.
För Juni väntar en flytt till Stockholm, om allt går som hon planerat.
– Jag har tänkt söka lärlingsplats hos någon tatuerare, att tatuera är något jag gärna vill arbeta med i framtiden. Men jag är också sugen på att studera mer konst på universitetet. Jag har lite olika planer på gång, vi får se vad som händer, menar hon.
Visas till 23 april
Fördjupningslinjens utställning innehåller allt från keramik och måleri, till smyckekonst och textil. Vernissage äger rum på lördag 15 mars mellan kl. 11-14.
Utställningen pågår sedan fram till och med 23 april och går att besöka under Skoindustrimuseets ordinarie öppettider, tisdag-fredag kl. 13-17.