25 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Olof omvandlar barndomsminnen

"Plötsligt händer det", man får en tiger hemma i soffan. Bild: Olof Astrup Hällqvist

I lördags öppnade konstnären Olof Astrup Hällqvist från Nora en utställning på biblioteket med snälla djur i ovanliga sammanhang. ”I hemmets lugna vrå” är namnet.

"Serien ”I hemmets lugna vrå” är en avknoppning av en serie ”hågkomster” jag arbetat med i tio år, berättar konstnären. Där har jag utgått från barndomens trettondagskalas, som ägde rum i en släktings finrum som man fick tillträde till endast under detta årliga kalas. Finrummet med dess vackra möbler användes inte i vardagslag, vilket var rätt vanligt för på landsbygden.

Detta finrum var fullt av dockor. Eftersom de bebodde rummet hela året, och inga människor vistades där i vardagslag, var det lätt att som barn fantisera om att det var deras rum och att de hade saker för sig när vi inte var där. I ”I hemmets lugna vrå” har jag sedan gjort olika interiörer från olika tider och klasser. "

Naturmotiv med skruv

Så det sitter rävar och harar i finrummen och gör därmed om dem. Effekterna är roliga och tänkvärda. Ett par tavlor visar naturmotiv med skruv, en sjö har näckrosor som växer uppifrån, i en vårflod bland ungbjörk balanser en illgrön båt med två grabbar. Och månlandningen skymtar i nytt perspektiv.

Men som sagt, djuren dominerar i måleriet och de två skulpturer som Olof Astrup Hällqvist ställer ut. Minst en av skulpturerna har tidigare visats på Liljevalls vårsalong i Stockholm.

"Liksom någon Native Amerikan lär ha sagt att landskapet blev vackrare när hästen kom, kan jag tycka att vardagsrummen blev vackrare befolkade av dessa mjukisharar och rävar. Att jag valt mjukisdjur som förebilder för djuren har kanske också att göra med att jag tidigare varit naturvetenskaplig Illustratör/ utställningsmakare på huvudsakligen naturhistoriska riksmuseet. Mina harar och rävar är långt från anatomin hos riktiga djur.

"Det goda livet"

Att använda djur som metaforer för mänskliga beteenden är ett urgammalt berättargrepp som funnits så länge människan funnits. Hararna och rävarnas ansträngningar att skapa den borgerliga drömmen om det goda livet och ”cocoona” sig från världens ibland hårda verklighet utvecklade sig till att de behövde ge sig ut och upptäcka världen, därav titeln på skulpturerna ”Explorers”, skriver Olof Astrup Hällqvist. (LLz)

Uställningen pågår till 25 november. Kumla Utställningshall är en del av Kumla bibliotek. Öppettider: mån, ons, tor kl 08 – 19, tis 08 – 20, fre 08 - 18, lör 10 – 14, sön 12 – 16.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-04 18:39
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.