05 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Kommunfullmäktige i Kumla ställs in

Inget fullmäktige i dag. ArkivbildInget fullmäktige i dag. Arkivbild

I fredags beslutades att det fullmäktigemöte i Kumla kommun som skulle hållas i dag, måndag den 16 november, ställs in. Skälet är en oenighet om kvittning. Under Covid har man nämligen kvittat ut personer för att vara färre på mötet under Coronapandemin. Den här gången kom man inte överens om formerna för det. Därför sköts mötet upp, då man inte vill köra ett möte med alla på plats.

​Under Coronapandemin har kommunen regelbundet haft partiföreträdarträffar inför varje fullmäktige, där man beslutat om formerna för kvittningen, vilka personer som ska kvittas mot vilka.

– Vi hade ett sådant möte den här gången också. Men det var lite kort om tid. Det är ju ett viktigt fullmäktige där budgeten ska diskuteras. Det rådde ingen stor oenighet på mötet, men vi blev inte riktigt klara. När så listan över hur kvittningen kom ut till ledamöterna så var inte de inte alla partiföreträdare man utsett för att tala om budgeten på mötet med, säger Åsa Windahl (M) kommunfullmäktiges ordförande.

Resultatet blev att flera partier inte kunde acceptera listan för kvittning. Det i sin tur leder till att mötet måste skjutas upp till den 30 november.

– Jag tror man kan förklara det med att vi inte blev riktigt klara på partiföreträdarmötet. Frågan borde varit klar då.

– Vi ska ha ett förnyat partiföreträdarmöte på den tid vi borde haft fullmäktige i dag. Då kommer vi rimligen överens om formerna så vi kan ha ett Corona-säkert möte den 30. För mig är det här lite av ett kvasiproblem, fortsätter Windahl.

Om kvittning

Kvittning innebär att man, från exempel ett fullmäktigemöte, kvittar ut personer från varandra när det ska ske en omröstning. Exempel: Om en socialdemokrat eller moderat ska vara borta vid mötet kommer man överens om att en person från oppositionen, kanske en centerpartist, eller en miljöpartist, också ska vara borta. Systemet är allmänt vedertaget i både kommuner och riksdag och syftar till att helt enkelt behålla den folkvalda balansen på mötet, även om folk skulle vara sjuka, eller frånvarande på annat sätt. Om man inte kvittade skulle ju ett parti teoretiskt kunna driva igenom sina egna förslag mot folkets vilja om många på motståndarsidan är sjuka, som exempel. Systemet kompliceras av att man även i en partigrupp, bestående av flera partier, kan kan ha olika ståndpunkter kring exempelvis ett budgetförslag.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-11-16 9:18
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.