Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
10 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

"Ser ingen självklar ersättare till Katarina"

Katarina Hanssons (S) besked att hon tänker lämna posten som kommunstyrelsens ordförande verkar ha kommit som en överraskning för övriga partier. Vi har bett samtliga partier att kommentera hennes avgång.

– Beskedet kom som en nyhet. Läste det själv på Facebook. Självklart påverkar det mig i mitt arbete, vi har ju nästan kontakt dagligen, det blir nya personer. Men i sak påverkar det inte vårt samarbete med S. Det fortsätter vanligt, säger Oskar Svärd (M)

M och Mp nöjda med samarbete

Moderaterna regerar ju tillsammans med Socialdemokraterna i Kumla.

Hur var det att samarbeta med Hansson?

– Det var bra. Vi har haft våra duster, vilket är självklart, men alltid kunnat komma vidare, framåt. Vilket är viktigast. Jag skulle också säga att vi har respekt för varandra och att vi ibland tycker helt olika.

Så här säger Carina Riberg (MP), som alltså tillhör oppositionen i Kumla:

- Oj, vi har haft ett bra samarbete, trots att vi väl bara nästan tycker lika i många frågor. Katarina har gjort ett bra jobb och jag önskar henne verkligen lycka till i vad hon ska ta sig för nu.

Engman (C) svårt se nån ersättare

Så här säger Jan Engman (C)

– Jag är förvånad, lite tråkigt. Vi har ofta olika åsikter, står för olika politik, men har ändå respekterat varandra. Vi har haft ett bra samarbete, ett bra samtalsklimat. Jag är också förvånad över tidpunkten. Rätt nära nästa val och jag ser ingen helt självklar ersättare.

- När Katarina tillträdde hade man förberett det under rätt lång tid. Sedan känner jag spontant att Facebook är fel forum att annonsera sin avgång på.

“Problem i Kumla inte Katarinas fel”

Patrik Nyberg är gruppledare för Sd i Kumla.

- Katarina har gjort en hel del bra för kommunen, det är garanterat inte ett enkelt uppdrag att vara att vara ordförande i KS. Jag tycker även att hon är en trevlig person när man ser bortom politiken, det blir nog inte till det bättre för sossarna i Kumla på sikt att hon lämnar.

- I ärlighetens namn är väl inte några av våra stora aktuella problem i Kumla vare sig Katarinas eller hennes partis fel på kommunnivå utan snarare deras partikamrater i Stockholm. Även om det finns lösningar på kommunnivå som man blundar för, men det är en annan fråga.

Är du överraskat att hon lämnar?

- Nej inte direkt, det har ryktats lite om det. Hon har ju varit med länge i kommunpolitiken och kommer säkert tycka att det blir skönt. Jag kan bara önska lycka till i fortsättningen, säger Patrik Nyberg (Sd)

“Sett till att det är högt i tak”

Oppositionsrådet Christian Liljenhed (L) tycker följande.

- Jag blev så klart väldigt överraskad när jag tidigare idag fick höra att Katarina ska avgå. Vi har genom åren tyckt olika i många frågor, men även lika i andra frågor och det hör så klart politiken till.

- Som ledare har Katarina alltid sett till att det är högt i tak i politiska samtal vilket jag alltid uppskattat och hon har även förmågan att skilja på sak och person, en egenskap som inte är helt självklar i dagens politiska värld. Jag önskar Katarina stort lycka till i framtiden.”

Övriga partiers svar kommer inom kort…

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-02-01 14:47
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.