Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
27 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

"I framtiden behövs inga politiska partier"

Marianne Liljeholt, Vivianne Björk och Bertil Krussebo från Knapptryckarna. Foto: Anders BjörkMarianne Liljeholt, Vivianne Björk och Bertil Krussebo från Knapptryckarna. Foto: Anders Björk

Knapptryckarna är ett nybildat parti som jobbar för ett systemskifte. De anser att Sverige bör styras som en direktdemokrati. Under lördagen var de i Kumla. - I framtiden behövs inga partier, säger Marianne Liljeholt.

Det finns 35 olika partier att rösta på till riksdagsvalet. 

Vissa mer kända än andra. Till de inte så kända tillhör Knapptryckarna. Ett nybildat parti  som beskriver sig som en folkrörelse som jobbar med en enda fråga, “att folket ska ha makten”. 

Vill införa direktdemokrati

“Vi vill genomföra ett systemskifte från representativ demokrati till direktdemokrati. Folket ska få avgöra alla stora frågor genom folkomröstningar, inte egennyttiga politiker som följer en fast partilinje. Istället för att riksdagspartierna röstar stick i stäv med folkviljan i de allra flesta frågorna vill vi att folket istället är de som beslutar hur vi ska forma landet tillsammans". 

Så beskriver sig partiet kortfattat via sin folder.

Under lördagen befann sig företrädare från Knapptryckarna vid torget i Kumla. Marianne Liljeholt, femma på partiets lista, pratade för att övertyga nya väljare. 

“Riksdagen behövs inte”

- Vi har funnits i ett år alla fall, framförallt under detta år har det satts en väldig fart på vår organisation. Ulf Bejerstrand heter grundaren, säger Marianne Liljeholt.

Ni vill inte ha någon riksdag eller regering alls?

- Nä, alltså vi vill ha ett systemskifte. Vi vill ha bort de som sitter nu. I framtiden behövs inga partier utan folket ska kunna få rösta på sina hjärtefrågor via en direktdemokrati. Men självklart måste det ändå finnas institutioner som håller i att frågorna kan genomföras.

De 349 riksdagsledamöter som bestämmer nu då?

- De behövs ju inte! Ofta är det långtifrån fulltaligt i riksdagen ändå och varför ska så få sitta och rösta för över tio miljoner människor? Ofta tycker 80-90 procent av människor ändå likadant i frågor då vi har en inre kompass vi går efter. Och ofta röstar de i riksdagen ändå emot vad folket tycker.

“Alla är korrupta”

De som sitter i riksdagen är ju ändå framröstade på ett demokratiskt sätt. Krävs det inte en viss ordning för att styra ett land, det är ingen liten process?

- Det som är problemet är att efter ett par år är alla korrupta. Hela vårt samhälle är korrupt och det kan du lätt kolla upp. Förra valet exempelvis var det väldigt tydligt, där bytte alla färg med varandra huller om buller. Till slut är väl allt brunt.

Vad är ert mål nu inför valet?

- Målet är att vi ska komma in i riksdagen och gör vi inte det så fortsätter den här folkrörelsen att växa. Om folk vågar rösta som de verkligen känner så kommer vi lätt komma över fyra procent. Var du i Almedalen tidigare i somras förresten?

Nä, hurså?

- Vi var där och det var en sån succé kring vårt tält! Folket ville ha våra hattar och t-shirtar och hjälpa oss att dela ut lappar. Vi hade mängder av besökare.

Schweiz en förebild

Ett förebildsland som Marianne har är Schweiz. 

De är ett av världens rikaste länder och har en form av direktdemokrati som styr landet via frekventa folkomröstningar. Den centrala makten, regeringen och parlamentet, är därför svagare i Schweiz än vad den är i flesta länder.

På kommunnivå då, engagerar sig Knapptryckarna där också?

- Nä, så långt har vi inte kommit ännu utan det är på riksnivå vi engagerar oss, avslutar Marianne Liljeholt som därefter åkte vidare till Örebro för att prata om Knapptryckarna.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-08-27 14:12
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.