Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Kumla har fått klartecken att ta in ordningsvakter

Kumla kommun har fått klartecken att anställa ordningsvakter. De kommer att finnas på plats inom kort. - Den upplevda otryggheten är en högt prioriterad fråga för oss, säger kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson (S)

Kumla hade en uppgång av anmälda brott och ökad upplevd otrygghet under hösten och vintern. Det som framförallt stack ut var stök kring stationen, som fick SJ att hota stanna tågen i Kumla. Och dessutom mängder av bilar som under de sena timmarna fick sina däck sönderskurna.

Det ledde till en särskild satsning vilket bland annat innebar att Kumla kommun ansökte om att få ha ordningsvakter på offentlig plats.

“En fråga vi kommer följa noggrant”

Det är denna ansökan som nu blivit beviljad.

- Det är glädjande att vi relativt snabbt fått ett positivt svar på vår ansökan. Det möjliggör nästa steg i kommunens satsning för ökad trygghet. Den upplevda otryggheten är en högt prioriterad fråga för oss och utvecklingen av den upplevda tryggheten är en fråga vi kommer följa noggrant under lång tid, säger Katarina Hansson, kommunstyrelsens ordförande via ett pressutskick.

I väntan på besked på ansökan om ordningsvakter har väktare rört sig i Kumla för att bidra till ökad trygghet. De har funnits på plats sedan 15 februari och enligt Kumla kommun har man fått många signaler från medborgarna att upplevelsen är att de har varit till god nytta.

Ordningsvakter har dock en högre befogenhet än väktare. De är utbildade av polisen och kan göra ingripanden på ett annat sätt än väktare, och de lyder under polisens order och har även rapporteringsskyldighet till polisen.

“Rör oss i rätt riktning”

Kumla kommun säger sig dock inte vara nöjda i pressutskicket.

“Våra satsningar på ett tryggare Kumla fortsätter nu i form av att vi ansöker om kamerabevakning på strategiska platser i centrala Kumla samt inventerar och förbättrar belysning på platser som upplevs som otrygga”

- Vi är väl medvetna om att det varit flertalet fall av skadegörelse under våren och vi är varken klara eller helt nöjda med kommunens arbete. Däremot kan vi säga att vi steg för steg rör oss i rätt riktning.

- Vi är aktiva i frågan och skapar ändamålsenliga aktiviteter tillsammans med andra berörda aktörer för att tillsammans skapa ett tryggare Kumla, avslutar Daniel Jansson-Hammargren, kommundirektör. (ABj)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-28 11:08
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.