Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Under lördagen hade Kumla Bostäder invigning för sitt nyrenoverade område vid St Torgils väg. Över 100 lägenheter har rotrenoverats eller byggts helt nya och utvändigt finns nytt konstverk, gym, lekpark och allaktivitetsplan.
Projektet för att rusta upp vid St Torgils Väg såväl in- som utvändigt startade för tre och ett halvt år sedan. Men nu är det klart. Alla lägenheter har rotrenoverats, eller byggts till helt nya. Under lördagen invigdes “nya” området.
- Det här området krävde en ombyggnation, och i samband med rotrenoveringen har vi även skapat nyproduktion av lägenheter. Det var 92 lägenheter innan projektet började och nu är det 124, säger Anne-Lie Carlos Jeansson, VD hos Kumla Bostäder.
De flesta av de helt nya lägenheterna är byggda längst upp på huskroppen. Man har byggt nytt på höjden, samtidigt som alla befintliga lägenheter renoverats. Enligt Carlos Jeansson är också alla lägenheter, med nyproduktionsstandard rakt över, i området uthyrda och solceller är placerade på taken.
Har det gått som ni planerat?
- Ja, till stora delar. Vi har haft få oförutsedda kostnader, förutom i asbestfrågan. Vi har stött på asbest i stora delar av produktionen, men det har vi kunnat hantera. Det blir alltid lite mer att göra än man från början tror i ett så stort projekt.
Tidsaspekten har man hållit bra, sommaren 2022 skulle det vara klart till.
Förutom lägenheterna har gårdarna utanför fräschats upp. Detta har gjorts genom en ny lekpark, en ny allaktivitetsplan, ett nytt gym, nytt konstverk. Nya grillplatser är även på gång, kommer inom kort.
- Vi tycker att konstverk i våra bostadsområden bidrar till välmående och då har vi som mål att en procent av produktionskostnaden när vi gör en dylik investering ska gå till konst, fastslår Carlos Jeansson.
Konstverket som föll i smaken denna gång, och vann upphandlingen, heter “Syntes” och är skapat av Tomas Nordström från Stockholm. “Det ser ut som två rymdskepp”, hördes en besökare säga. “Nä, skalbaggar”, kontrade en annan.
- Allaktivitetsplanen och utegymmet har tillkommit efter att hyresgästerna haft önskemål om det, konstaterar Carlos-Jeansson.
Hur påverkas hyran av detta projekt?
- Man ska kunna flytta tillbaka på ett trivsamt sätt, därför har vi gjort en trappstegshyra för de som bott här mer än 15 år. Har man man bott mindre än 15 år har man en trappstegshyra det antal år man bott här.
Energipriser och annat skenar uppåt, om man kollar Kumla Bostäders bestånd överlag, kan hyresgäster räkna med en klart högre höjning av hyran än normalt vid nästa tillfälle?
- Jag kan säga att det vi kommer att äska i år vid hyresförhandlingen blir högre än vi brukar äska, så är det. Med tanke på inflation, räntor, pris på el och diesel kommer det att bli så.
Precis hur mycket mer det kommer att handla om säger sig Carlos-Jeansson inte ha klart för sig just nu. Det är en fråga som bestäms vid höstens hyresförhandling.
Projektet vid St Torgils Väg är det största för Kumla Bostäder sedan Carlos Jeansson tillträdde 2017. Totalt ska det ha gått på runt 215 miljoner kronor.
- Vi är stolta över det här projektet. Vi tycker att vi både har bidragit med ett energi- och kostnadseffektivt projekt där dessutom hyresgästerna fått vara med och bestämma, avslutar Anne-Lie Carlos Jeansson.