Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
27 September 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Byggprojekt för över 200 miljoner kr invigdes

Anne-Lie Carlos Jeansson är VD hos Kumla Bostäder. Foto: Anders BjörkAnne-Lie Carlos Jeansson är VD hos Kumla Bostäder. Foto: Anders Björk

Under lördagen hade Kumla Bostäder invigning för sitt nyrenoverade område vid St Torgils väg. Över 100 lägenheter har rotrenoverats eller byggts helt nya och utvändigt finns nytt konstverk, gym, lekpark och allaktivitetsplan.

Projektet för att rusta upp vid St Torgils Väg såväl in- som utvändigt startade för tre och ett halvt år sedan. Men nu är det klart. Alla lägenheter har rotrenoverats, eller byggts till helt nya. Under lördagen invigdes “nya” området. 

Asbest ställde till det mest

- Det här området krävde en ombyggnation, och i samband med rotrenoveringen har vi även skapat nyproduktion av lägenheter. Det var 92 lägenheter innan projektet började och nu är det 124, säger Anne-Lie Carlos Jeansson, VD hos Kumla Bostäder.

De flesta av de helt nya lägenheterna är byggda längst upp på huskroppen. Man har byggt nytt på höjden, samtidigt som alla befintliga lägenheter renoverats. Enligt Carlos Jeansson är också alla lägenheter, med nyproduktionsstandard rakt över, i området uthyrda och solceller är placerade på taken.

En allaktivitetsplan och utegym (bredvid) tillhör det nya, En allaktivitetsplan och utegym (bredvid) tillhör det nya,

Har det gått som ni planerat?

- Ja, till stora delar. Vi har haft få oförutsedda kostnader, förutom i asbestfrågan. Vi har stött på asbest i stora delar av produktionen, men det har vi kunnat hantera. Det blir alltid lite mer att göra än man från början tror i ett så stort projekt.

Tidsaspekten har man hållit bra, sommaren 2022 skulle det vara klart till. 

Nytt konstverk inhandlat

Förutom lägenheterna har gårdarna utanför fräschats upp. Detta har gjorts genom en ny lekpark, en ny allaktivitetsplan, ett nytt gym, nytt konstverk. Nya grillplatser är även på gång, kommer inom kort.

- Vi tycker att konstverk i våra bostadsområden bidrar till välmående och då har vi som mål att en procent av produktionskostnaden när vi gör en dylik investering ska gå till konst, fastslår Carlos Jeansson.

När det är mörkt ska det lysa under dessa skulpturer När det är mörkt ska det lysa under dessa skulpturer

Konstverket som föll i smaken denna gång, och vann upphandlingen, heter “Syntes” och är skapat av Tomas Nordström från Stockholm. “Det ser ut som två rymdskepp”, hördes en besökare säga. “Nä, skalbaggar”, kontrade en annan. 

- Allaktivitetsplanen och utegymmet har tillkommit efter att hyresgästerna haft önskemål om det, konstaterar Carlos-Jeansson.

Kan bli rejäl hyreshöjning

Hur påverkas hyran av detta projekt?

- Man ska kunna flytta tillbaka på ett trivsamt sätt, därför har vi gjort en trappstegshyra för de som bott här mer än 15 år. Har man man bott mindre än 15 år har man en trappstegshyra det antal år man bott här.

Så här ser det ut på kvällen. Enligt konstnären Tomas Nordström hade han en budget på 450 000 kr från Kumla Bostäder att tillverka Så här ser det ut på kvällen. Enligt konstnären Tomas Nordström hade han en budget på 450 000 kr från Kumla Bostäder att tillverka "Syntes"

Energipriser och annat skenar uppåt, om man kollar Kumla Bostäders bestånd överlag, kan hyresgäster räkna med en klart högre höjning av hyran än normalt vid nästa tillfälle?

- Jag kan säga att det vi kommer att äska i år vid hyresförhandlingen blir högre än vi brukar äska, så är det. Med tanke på inflation, räntor, pris på el och diesel kommer det att bli så.

Precis hur mycket mer det kommer att handla om säger sig Carlos-Jeansson inte ha klart för sig just nu. Det är en fråga som bestäms vid höstens hyresförhandling. 

Kostat över 200 miljoner kr

Projektet vid St Torgils Väg är det största för Kumla Bostäder sedan Carlos Jeansson tillträdde 2017. Totalt ska det ha gått på runt 215 miljoner kronor. 

- Vi är stolta över det här projektet. Vi tycker att vi både har bidragit med ett energi- och kostnadseffektivt projekt där dessutom hyresgästerna fått vara med och bestämma, avslutar Anne-Lie Carlos Jeansson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-09-24 15:44
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla