Gå till innehåll
Kumla / Fotboll

Aktiviteten i IFK Kumla är god för tillfället, något Thomas Bengtsson gläds över, här är klubbens Pojkar 02 och 03. Foto: Anders Björk

Fotboll dygnet runt för
IFK Kumlas nye tränare

Publicerad: 30 March 2014 21:49

Såväl IFK Kumlas herr som damlag kommer säsongen 2014 tränas av Thomas Bengtsson. Vi träffade dubbeltränaren som förutom uppdragen i IFK Kumla jobbar med fotboll på Grillska Gymnasiet och som spelarutvecklare åt förbundet. - Det är fotboll 24/7 som gäller för mig, säger Thomas Bengtsson.

Vi träffas i Idrottsparken nån timme innan träningen för damlaget drar igång. Vädret är strålande och konstgräset fylls snart av flera ungdomslag som delar på ytorna. Det är just med ungdomar Thomas Bengtsson jobbat de senaste åren, men nu tar han alltså steget till seniorfotbollen.

Hade inga tankar på ta över

Tanken var dock inte att han skulle ta över, inte hans egen tanke alla fall. Men när klubben inte fick napp på de tränare de eftersökte blev det så ändå.

- Jag tror både IFK Kumla och Stefan Ärnsved (förre herrtränaren) var inställda på ett fjärde år med Stefan som tränare. Men när de missade avancemang ifjol, efter att tappat mycket på hösten, gick nog luften ur honom och han slutade.

- Vi träffade ett antal tränarnamn som vi tyckte skulle passa in med att ta över herrlaget, men när det inte blev nåt uppstod ett vakuum, samtidigt förde spelarna fram mitt namn och önskade jag skulle ta över. Och jag kände att det får inte komma hit någon tränare som stänger porten för unga spelare till A-laget, det gäller att det blir rätt!

Så Thomas Bengtsson valde att gå spelarnas önskan till mötes och ta över som tränare. Redan innan han tackade ja till herrlaget hade han blivit klar som tränare för damlaget. Kontraktet är skrivet på två plus ett år.

Det mesta handlar om fotboll i Thomas Bengtssons liv. Kommande säsong kommer han träna både IFK Kumlas herr och damlag.
Fotboll dygnet runt

För de som rör sig inom fotbollskretsar i länet är Thomas Bengtsson ett välkänt namn, han har varit med länge och tränat såväl BK Forward som IFK Kumlas herrlag tidigare. Det är dock med ungdomar han jobbat mest, de senaste åren med IFK Kumlas P-98:or, känns det inte vemodigt lämna ungdomarna nu då?

- Jag lämnar dem inte helt utan kommer vara involverad som bollplank och ha träffar med dem då och då. Jag kände mig oerhört stolt när IFK Kumla hade fem spelare med på Elitpojklägret i Halmstad i somras. Unga spelare ska kunna utvecklas både på planen och som människor i IFK Kumla, de ska inte behöva åka in till Örebro för det nu när vi har såna fantastiska träningsmöjligheter här.

Förutom att jobba som dubblerande tränare i IFK Kumla kommande säsong driver Thomas Bengtsson sedan 2006 fotbollslinjen på Grillska Gymnasiet i Örebro där 130 elever går. Och han jobbar även som spelarutvecklare åt Svenska Fotbollsförbundet.

- Det är fotboll 24/7 som gäller för mig, konstaterar han.

Att vinna inte lika viktigt

Damlaget gjorde han alltså klart med innan herrlaget, han har ingen tränarerfarenhet från ett damlag tidigare och kommer han att lägga upp träningar och allt kring laget som han gjort inom herrfotbollen tidigare månne?

- Det är en relevant fråga. Under försäsongen när man jobbar med grundfundament inom fotbollen är det samma detaljer som tränas på. Sen kanske det blir annorlunda när säsongen och serien drar igång. Det jag märkt med damfotboll är att de förstår övningar väldigt snabbt, sen har de inte samma fysik och spelförståelse som killar och att vinna matcher är kanske inte lika viktigt som det är för killar där de verkligen gör allt för att vinna.

Hur kommer du handskas med det då om du märker vinnarviljan inte är densamma som du är van vid?

- Jag är bra på att anpassa mig och min grund är att varje individ ska bli sedd. Varje gång de kommer ner på en träning ska de känna efteråt att det varit värt komma ner. IFK Kumla har haft en ruskigt dålig träningskultur på damsidan nu ett tag, jag vill skapa lustfyllda träningar och fungera som en inspiratör.

- Kumla har ju tradition på damisidan, men nu i slutet har det gått lite kräftgång, jag vill utveckla träningskulturen hos damerna och jag hoppas spelarna har den vilja som krävs för att vara med på det, säger Bengtsson som kommer träna damlaget ihop med Tomas Adolfsson och  Johan Norin. 

Stor åldersskillnad i damlaget

Vad säger du om truppen damlaget har?

- Man kan säga att den består av tre åldersfraktioner, dels har vi några som är födda 85 som håller på, sen har du ett gäng födda 90-91 och en tredje fraktion som är födda mellan 96-00. Så det är en intressant spridning av åldrar som du inte ser på samma sätt i ett herrlag.

Tror du det märks av på stämningen och gemenskapen i laget att det är så stora åldersskillnader?

- Man måste lära sig, oavsett om man är man eller kvinna, att berika varandra. Vilken pissidiot som helst kan leta upp fel på andra, men det ska till mer till innanför pannbenet för att hitta bra egenskaper och alla har ju nåt positivt att lyfta fram. 

Herrlaget kommer Bengtsson träna ihop med Mattias Gilde och Johan Cehlin. Även om de är en trio är det Bengtsson som har sista ordet om det skulle behövas.

- Jag har inget stort behov alls av att bestämma och det behöver inte råda samförstånd mellan oss om allting, tvärtom tycker jag det kan vara berikande med olika åsikter, säger han om konstellationen. Mattias Gilde känner han sen tidigare och ser fram emot att jobba ihop med.

Ett ungt herrlag

- Gilde är en smart analytiker, man kan gå hur många tränarkurser som helst, men vissa saker är ändå svåra att lära ta sig in, men Gilde är väldigt duktig på att se detaljer.

Herrlaget har tappat spelare som mittfältaren Viktor Lindqvist, målvakten Kristoffer Jonsson, anfallarna Robin Rosén, Viktor Svenssson, Joakim Bogren och Erik Brandt. Nyförvärven är alla födda 94 eller senare och kommer från Örebro-klubbar, dessutom flyttas tre spelare från IFK Kumlas 98:or upp till A-truppen. Mattias Persson, Pontus Åberg och Simon Danielsson, som nyligen blev uttagen till ett landslagsläger. Hur tror då Bengtsson att laget kommer stå sig i trean?

- Det är omöjligt svara på i nuläget, om man kollar ifjol så inledde Kumla väldigt bra och tog 30 av 36 poäng i inledningen, sen dog man på hösten. Jag har ej som fokus att vara som bäst i omgång ett utan vi behöver nog några omgångar för att komma igång. 

- Men favoriter blir vi absolut inte! Titta bara på de spelarförluster vi haft, dem ersätter man inte hur som helst. Vi får dock in spelare med mycket hunger och talang och får vi bara ihop det kommer vi nog kunna hitta på ett och annat.

- Men nyckeln med IFK Kumla är stämningen som är i omklädningsrummet, det är en fantastisk stämning och det är mycket tack vare materialaren Bjarne Söderberg som är väldigt professionell och bra ha att göra med.

Anpassade sig för mycket i fjol

Om man jämför med ifjol, vad blir största skillnaden i lagets spel?

- Jag tyckte Kumla anpassade sig för mycket efter de andra lagen, jag tror ej på sånt! Det kanske gav många poäng, men det Kumla vi kommer få se i år är ett lag som mer anpassar sitt spel efter de egna kvaliteterna än motståndarens. Vi ska spela snabbt och rakt och jag inbillar mig att vi kommer vara väldigt bra mellan straffområdena, men spelet i både vårt och motståndarens straffområde känner jag mig mer osäker på.

Som lagkapten har IFK Kumla försvarsklippan Markus Arnold, en spelare Bengtsson är väldigt nöjd att ha i sin trupp.

- ÖSK ville ju ha Markus en gång i tiden, men han ville inte ta det steget. Det är en spelare som är för bra för den här serien egentligen och en idealisk lagkapten.

Thomas Bengtsson har varit med i branschen väldigt länge, men det märks minst sagt att han fortfarande brinner för sporten när han pratar och han är inte orolig över sin framtid.

"Han har enat föreningen"

- Jag är fortfarande jäkligt nyfiken och därför tror jag att jag kommer att överleva! Det är många tränare som försvunnit under årens lopp, de blir trötta och känner att de inte har nåt att ge längre, men jag är fortfarande nyfiken på människor och vill utvecklas.

Vad säger du om statusen i klubben överlag?

- Som i de flesta föreningar är det för få som jobbar och hjälper till. Men vi har en fantastiskt spännande ordförande i Christian Lahesalu som gör ett jättejobb och har enat föreningen. Och han är en av anledningarna jag finns här, jag vill hjälpa honom med klubben.

Thomas son Pierre är fotbollsproffs i FC Köpenhamn och med i det svenska landslagets trupp allt som oftast. När vi träffas har nyligen Thomas varit och besökt sonen i Danmark i fem dagar,

- Pierre har tagit steg för steg och nu har han utvecklats ett steg till sen jag såg honom senast. Han är oerhört stark och stabil och gör i stort sett aldrig en dålig match längre och när han är bra är han bättre än tidigare.

- Nu har han hunnit skaffa sig en massa erfarenhet genom spel i Champions League och landslaget, han brinner för fotbollen och låter den ta den största platsen i sitt liv.

Talar ej i klyschor

Vi avslutar intervjun och går ut från klubbstugan. Fyra olika lag tränar på planen och Bengtsson skiner upp när han ser detta.

- Vilken underbar aktivitet det är i klubben, till och med på vintern har det tränats mycket, den här planen var en väldigt bra investering av kommunen.

Att intervjua Thomas Bengtsson är annorlunda än de flesta andra intervjuer jag gjort. Han är så långt ifrån någon som svarar med klyschor det går att komma, stundtals är det tufft att hänga med i svaren som blir långa och en fråga om IFK Kumla kan utmynna i ett svar om Erik Hamrèn och landslaget.

Men glöden för fotboll och IFK Kumla går ej att ta miste på och lyckas Bengtsson överföra den till spelarna i herr och damlaget kan klubben ha en riktigt bra säsong framför sig.

Annons

kumla