Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Gruppledare för SD Kumla lämnar efter osämja

Sven-Erik Kilsten lämnar tunga poster hos SD i Kumla efter osämja. Foto: Anders BjörkSven-Erik Kilsten lämnar tunga poster hos SD i Kumla efter osämja. Foto: Anders Björk

Sven-Erik Kilsten, gruppledare hos SD i Kumla, väljer att hoppa av sina uppdrag med omedelbar verkan. Orsaken är osämja inom partiet. - Det har bildats en kultur hos SD i Kumla som jag inte vill stå bakom, säger Kilsten till Sydnärkenytt.

Sverigedemokraterna fick 18,34 procent av rösterna i Kumla efter valet tidigare i år. Detta innebar att de ökade från sju till nio mandat (av 45 totalt) i kommunfullmäktige. Men det råder turbulens som nu får följder. 

Blir kvar som politiskt oberoende

- Det har bildats en kultur hos SD i Kumla som jag inte vill stå bakom. Tidigare har vi varit en enad grupp, men nu är det grupperingar som sysslar med lögner och knivhugg i ryggen för att gå runt beslut som vi tagit, säger Sven-Erik Kilsten.

Kilsten har varit verksam hos SD i Kumla sedan 2014 och han har tunga poster som gruppledare, ordförande, ledamot i kommunstyrelsen och ledamot i nämnden för livslångt lärande, som han nu lämnar. 

Men han blir kvar i kommunfullmäktige. 

- Jag kommer ha kvar min plats där, men som politiskt oberoende, fastslår Kilsten.

Hur känns det?

- Det känns tråkigt att situationen blivit som den blivit. Men det känns samtidigt inte tråkigt att lämna vår parlamentariska grupp när det ser ut som det gör.

Enligt Kilsten ska kulturen ha ändrats efter valet i takt med att partiet fick flera mandat och nya namn tillkommit. Ny gruppledare hos SD Kumla blir Magnus Ewert och Aimo Pekkala fortsätter som vice gruppledare.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-11-15 12:53
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla