Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Tjejernas innebandyserie är stoppad – killarna får spela

Frida Danielsson och  Julia Lindmark saknar innebandyspelet. I höst hoppas de kunna spela i allsvenskan igen. Foto: Henrik ÖstenssonFrida Danielsson och Julia Lindmark saknar innebandyspelet. I höst hoppas de kunna spela i allsvenskan igen. Foto: Henrik Östensson

INNEBANDY: Inte mycket har varit sig likt för Kumlas Innebandydamer det senaste året. Förra våren blev det klart att de skulle gå upp i Allsvenskan, den näst högsta divisionen i landet. Men pandemin stoppade spelet för damerna redan i november. Innebandyallsvenskan för män däremot, har fått fortsätta spela.

– Ja, det känns ju inte särskilt rättvist. Det är klart att vi saknar både spel och träning. Inte mycket slår känslan när man haft en dålig dag, kommer ner till träningen, och gör något roligt med tjejerna, säger Julia Lindmark. Lagkompisen Frida Danielsson inflikar:

– Man älskar så klart sin sport. Men pandemin har fått mig att inse hur mycket lagandan, det sociala, också betyder.

Ingen tjänar pengar

Hon är inte helt överens med hur förbundet resonerat när man låtit allsvenskan för män rulla på.

– Att killarna får spela har man motiverat med dels att en del killar tjänar pengar på sin idrott. Man menar också att det är säkrare för att killarnas allsvenska är indelad i bara två regioner. Damallsvenskan spelar ju i fyra regioner. I min värld är det precis tvärt om. Vi reser mindre, träffar färre nya när vi spelar, medan killarna reser över nästan hela landet. Dessutom ärt inte innebandy någon sport man tjänar pengar på, ens i herrlagen. Alla som spelar där har, precis som vi, heltidsjobb eller studier vid sidan av sporten.

Pandemin ritade om kartan för Kumla Innebandyklubbs damlag redan i våras.

– Ja. Man beslutade då att slopa kvalspel för att flytta upp lag till Allsvenskan, på grund av pandemin. Istället beslutade man helt enkelt att topp tre skulle flytta upp till Allsvenskan, kanske gynnade det oss.

Serien stoppad

Så när innebandysäsongen drog igång i oktober förra året spelade Kumlas damer i Allsvenskan.

– Det gick bra, vi befann oss väl ungefär i mitten av tabellen. Men så kom de särskilda restriktionerna i början av november. Då slog alla idrottshallar igen för aktiva äldre än 15 år. Alla våra träningar och alla våra matcher ställdes in. Först beslutade innebandyförbundet att serien skulle sättas på paus, och spelas senare. Nu har man beslutat att serien är stoppad.

– Man har fryst serien. Det innebär att samma serie ska spelas näta säsong 2021-22. Om restriktionerna är hävda då.

Pandemin har inneburit en mycket stor omställning för Frida och Julia, som spelat Innebandy, eller fotboll stora delar av sitt liv.

– Ja. vi tränade schemalagt tre gånger i veckan. Match oftast en dag i veckan, på helger. Matchdagarna tog nästan en hel dag i anspråk. I februari kom vi igång och började träna lite utomhus, det är allt, säger Frida.

Julia fortsätter:

– Den enda fördelen är väl att man kommit till insikt om vilken tid man lägger på sporten. Både jag och Frida pluggar och arbetar extra. Vi har ju hunnit jobba betydligt mer under pandemin.

Frida arbetar extra både som lärare och på Ica Allé i Hallsberg. Där arbetar även Julia extra.

Kommer laget att hålla ihop

Att det gått så lång tid oroar också tjejerna.

– Ja. Kan vi hålla ihop vårt lag? Vi tror väl det. Men det är klart att det finns orosmoment. När det gått så här lång tid skaffar sig folk nya vanor, blir bekväma, ser hur mycket annat man hinner med. Vi har varit få på träningarna. Inte så konstigt.

Gillar man innebandy och har valt det som sport är nämligen inte favoritsysslan intervallträning i snöslask utomhus på vintern.

– I vår ålder flyttar dessutom folk till nya jobb, studier. Det kan ju rentav hända att man bestämt sig för att skaffa barn. När serien drar igång i höst, om det gör det, har det ju gått nästan ett år sedan vi sist spelade. Men som det ser ut kommer laget att hålla ihop,

– Men vi skulle behöva få med nya också för att kunna hävda oss bra i Allsvenskan. Inte så lätt, när vi varken får spela eller träna.

Serieavgift inte återbetald

För många idrottsföreningar börjar också ekonomin bli ett kännbart problem.

– Att vi inte spelar sparar ju en hel del pengar. Vi åker inte buss exempelvis. Men när vi spelade hade vi en hel del publik. När det började stå klart att vi skulle gå upp i Allsvenskan hade vi vid några tillfällen fullsatt i Kumlahallen. Där blir det ju inga intäkter nu. Än så länge har inte heller förbundet betalat tillbaka den avgift vi betalat för att få spela i serien, 50 000 kronor, trots att serien alltså är inställd.

Både Frida och Julia började sin innebandykarriär i Åsbro.

– Det var kompisar som drog med mig till innebandyn. Jag hade spelat lite fotboll innan. För att kunna fortsätta, utvecklas, tävla i högre serier blev vi sedan rekryterade av Kumla. Vi var kompisar redan då, avslutar Frida.

Allsvenskan är den näst högsta divisionen i innebandy. Både för damer och herrar. Det högsta divisionen kallas SSL, Svenska superligan.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-03-26 8:30
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.