26 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Kebabrobot ska spara tid och energi

Hasan Cakir och kollegorna har inhandlat en kebabrobot, något Hasan tror på. Foto: Anders BjörkHasan Cakir och kollegorna har inhandlat en kebabrobot, något Hasan tror på. Foto: Anders Björk

Att skära loss kebaben från den roterande stången kan vara jobbigt. Därför har man på La Gondola nyligen investerat i en kebabrobot. - Vi kommer spara både tid och energi, säger Hasan Cakir.

Kebaben har sitt ursprung i Mellanöstern där det finns en lång tradition av att servera grillat kött tillsammans med bröd. Den tyske militären Helmuth von Moltke beskrev redan 1836, under sitt besök i Turkiet, hur han fick en middag bestående av små bitar kött som lagts in i bröd.

Något han beskrev som en mycket god och smakrik maträtt.

Jobbigt skära kebab för hand

Det dröjde dock innan kebaben kom till Sverige.

På 1970-talet spreds maträtten till Västtyskland, i och med turkiska immigranter, och blev där snabbt en av de populäraste rätterna i gatukök. I Sverige räknar man med att kebaben etablerade sig i slutet av 70-talet, eller början av 80-talet.

Kebabrulle är en vanlig rätt. Kebabrulle är en vanlig rätt.

​Även hos La Gondola är det populärt med kebab, men för att spara tid och energi och slippa skära bort köttet för hand har La Gondola nyligen köpt en kebabrobot. Den skär bort all kebab själv från den roterande kebabstocken, så nu slipper personalen göra det.

- Vi sparar arbetskraft och tjockleken på kebab blir jämnare vilket gör att det kommer smaka bättre än det har gjort förut, fastslår Hasan Cakir, som driver La Gondola i Kumla.

Är det jobbigt att skära kebab för hand?

- Naturligtvis, du kan tänka dig själv att stå på samma plats i fyra, fem timmar om dagen och skära kebab genom att lyfta armen upp och ner. Och man måste verkligen koncentrera sig hela tiden för om man inte skär tillräckligt jämt då blir det inte alls bra.

Inte tappat något under epidemin

En annan anledning till inköpet är att man nyss börjat sälja kycklingkebab. Investeringen kostade på, nånstans mellan 75-80 000 kr har La Gondola lagt ut.

- Men i längden kommer det att vara värt det. Än så länge är det ovanligt att ha en sån här robot, men framöver tror jag det kommer bli alltmer vanligt.

Sveriges mest sålda pizza är kebabpizzan och Hasan tror att man säljer ungefär lika mycket kebab som man säljer pizza hos La Gondola.

Hur har det gått för er under coronaepidemin?

- Vi har inte blivit påverkade. Det har märkts för oss att kumlingar stannat hemma mer än normalt. Vi trodde naturligtvis att vi skulle drabbas negativt, likt många andra, men så har det inte blivit tack och lov, avslutar Hasan Cakir.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-15 14:37
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.