Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
10 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Kappsegling på gång-i Sjöparken Kumla

Sådan här segling, fast i mycket mindre format, blir det i Sjöparken. Foto: Lars NissenSådan här segling, fast i mycket mindre format, blir det i Sjöparken. Foto: Lars Nissen

Helgen 8-9 augusti laddar man upp med en speciell sorts segeltävling i Sjöparken! Det är segelsällskapet Hjälmaren tillsammans med DF-förbundet som arrangerar en kapptävling med radiostyrda båtar i Sjöparkens vatten.

F95 och DF65 är klasserna man tävlar i och förkortningarna står för Dragon Flite respektive Dragon Force, som båda är en typ av radiostyrd båt. Nej, några passagerare tar båtarna inte (såvida det inte är pysslingar eller annat oknytt) men den lilla farkosten har blivit populär att tävla med.

Fick SM-status

Dragon Force 65 är föregångaren till Dragon Flite och skapades av tre erfarna radioseglare från England: Mark Dicks, John Tushingham och Micke Weston.

Båten introducerades internationellt och blev snabbt populär. Redan 2013 anordnades mästerskap i England och Holland och båten har sedan dess rönt stora försäljningsframgångar.

I Sverige är Dragon Force 65 landets största radio-seglarklass med spridning runtom i Svea rike; så pass att klassen år 2018 fick SM-status.bbbbb

Mer exklusiv

Dragon Flite ör även den designad av samma personer som skapade den tidigare modellen. Det som skiljer dom två klasserna åt, förutom storleken och tyngden, är att DF 65 ses som en volym- och instegsklass för radiosegling och DF 95 räknas som en mer exklusiv och internationell kappseglings-klass.

Den som är sugen på ett inköp av den senare får punga ut med drygt 7 000 kronor för en tävlingsklar båt.

Gör upp i Sjöparken

Nu ska man alltså göra upp sinsemellan i Kumla Sjöpark den 8 augusti, med första start kl. 10:15.

– Vi har över 40 anmälda seglare från hela landet på söndagen, meddelar Magnus Jarneborn, ansvarig arrangör och kappseglingsansvarig på DF-förbundet i Sverige, via ett pressmeddelande.

En bra uppslutning, med andra ord. I och med pandemin, och de särskilda förhållningsregler som nu gäller, ser arrangörerna till att minska onödig trängsel vid tävlingen.

– Vi kommer att hålla all verksamhet utomhus och begränsa fältstorleken under all tävling till 16 båtar, förklarar Magnus.

Hoppas på fin segling

Tävlingen startar kl. 10:15 och beräknas hålla på fram till cirka 16, inklusive lunchuppehåll om 45 minuter. Prisutdelning till dom tre bästa samt Grand Master. Klasserna körs olika dagar: DF95 på lördagen och DF65 på söndagen.

– Vi hoppas att Sjöparken kommer att erbjuda mycket spännande segling, med fin vind och fint väder! (SW)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-07-17 13:31
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.