Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Kameran kan ge de äldre bättre nattsömn

Kumla kommun fortsätter digitalisera inom äldreomsorgen. Nu kommer man erbjuda även boende på vård- och omsorgsboendet Solbacka. Det är frågan om ett slags kameror, digital tillsyn.
– Det har flera fördelar. Viktigast är kanske att man slipper störa den boende på natten om det inte behövs, säger, Lise-Lott Gerdsdorff, verksamhetschef.

Den som själv bor på en boende eller har hemtjänst, alternativt har anhöriga som har det känner igen scenariot. Personal kommer in på natten för nödvändig tillsyn. Ofta vaknar man då, fast man kanske egentligen sov hur gott som helst.

– Vi kan kombinera tillsyn av personal, eller bara kika i kamerorna om den boende mår bra och sover gott. Ser vi det, ja, då behöver vi inte gå in till den boende i onödan. Det är ofta en tillvänjning. Är den boende van att det kommer personal kommer, kan det faktiskt bli så att man vaknar och är orolig för att ingen kommer.

Personalen kan använda både telefonen, plattor eller en dator för tillsynen, beroende lite på var man är eller arbetar stunden.

Provat i hemtjänst

Kumla kommun har under ett par år provat liknande teknik i hemtjänsten, vilket har fungerat bra.

– Det är ju vår personal som utgör grunden i all vård och omsorg. Så ska det alltid vara. Det här är ersätter inte personal. Men kan utgöra ett mycket bra komplement, fortsätter Lise-Lott Gerdsdorff.

Socialstyrelsen har gjort undersökningar och hävdar brukare fått bättre nattsömn och känner ökad integritet.

Den digitala tillsynen, kamerorna, innebär inte mindre personal i Kumlas kommuns äldreomsorg just nu. Men det är ingen hemlighet att kommunerna ser tekniken som en väg att lösa den svåra ekvationen med allt större vårdbehov, fler äldre och den svårighet att rekrytera personal som redan i dag finns. Lägg därtill att allt färre ska försörja allt fler via skattsedeln.

Socialnämndens ordförande, Annica Sjöqvist, skriver så här i ett pressmeddelande: ”Att utveckla vården med digitala hjälpmedel med människan i centrum och hitta smarta lösningar är viktigt för att klara av den framtida ökning av omsorgsbehovet vi vet kommer.”

Samtycke och utbildning viktigt

– När det gäller sådan här teknik är givetvis samtycke helt avgörande. Integriteten är viktig. Personalen utbildas och vi vågar lova bibehållen integritet, det är helt avgörande, säger Lise-Lott Gerdsdorff.

Det är fyra gäster på Solbacka som sedan första december provar tekniken.

– Vi vill se om en en ostörd sömn, utan fysisk tillsyn kan minska fallrisken för de boende. Vi vill även ser hur det påverkar arbetsmiljön för personal, fortsätter hon.

Den digitala tillsynen sker endast nattetid och hanteras därmed enbart utav behörig nattpersonal. Tillsynen fungerar som så att kameran slås på vid en tidpunkt som den boende själv har varit med och bestämt, utifrån egna önskemål. Man tänker att kameratillsynen kanske passar allra bäst för de som är lättväckta och blir störda av nattliga besök

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-12-05 15:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla