Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Välbesökt när julmarknad ordnades i Kumla

En snurrande karusell och en mäktig julgran fanns på plats vid marknaden. Foto: Anders BjörkEn snurrande karusell och en mäktig julgran fanns på plats vid marknaden. Foto: Anders Björk

Under söndagen anordnades julmarknad i Kumla på torget och i bibblan. Trots kyligt väder letade sig många ut.

Julmarknaden pågick mellan klockan 13 och 17 under söndagen. 

På torget bjöds det på musik, ponnyridning, karusell, marknadsknallar, tipspromenad och butikerna hade extraöppet. En nyhet för året under julmarknaden var “Gissa tomten”. 

Tomten äger massa golfbollar

En välkänd kumlabo visade sig på scen iförd tomtekläder. Den som kan gissa vem som döljer sig bakom masken vinner ett presentkort hos ICA Maxi på 10 000 kr. 

Unge Evven tyckte det var skönt att värma sig vid den sprakande elden. Unge Evven tyckte det var skönt att värma sig vid den sprakande elden.

- När tomten visade upp sig vid klockan 13 var det väldigt mycket folk. Många hoppades att kunna lista ut vem tomten är, säger Annelie Nilsson från Kumla Promotion, som arrangerar ihop med Kumla kommun.

Även om man inte var på plats för att kika in tomten finns chans att vinna priset ändå. 

Tävlingen pågår till 12 december och svar går att lämna i butiker kring torget. “Tomten äger 4 000 golfbollar och har som favoritfärger rött och vitt”, skickade Annelie med som ledtråd. 

Hans trivs vid svarven

En av de knallar som var på plats var Hans Bodin, som tidigare haft en ledande roll i Kumla Promotion men sedan ett par år dragit sig tillbaka. Numer gillar han att lägga sin fritid på att svarva och det som tillverkats vid svarven fanns till salu. 

Hans Bodin vid svarven, som självklart fanns med på torget. Hans Bodin vid svarven, som självklart fanns med på torget.

- Jag är med i en grupp som via studieförbundet NBV träffas för att svarva. Jag fick för några år sedan en svarv av en släkting, innan det hade jag aldrig hållit på, berättar Hans. 

Vad är det du gillar med att svarva?

- Det är nog framförallt att se hur träet formas och förändrar sig av det arbete man gör. Det är även intressant att se ur olika träslag uppför sig på olika sätt. Det är nånting man får lära sig att hantera.

Det var den första marknaden som svarvargänget gemensamt åkt ut till. Men säkert inte den sista. “Nu har vi nåt att prata om hela våren”, skojade Hans Bodin.

“Väldigt mycket folk”

Även i biblioteket fanns knallar. Klart fler där faktiskt än på torget. Kylan utomhus kanske även fick en del besökare att föredra att vistas inne än ute.

- Det har varit kallt, det är enda nackdelen. Men det har varit väldigt mycket folk och knallarna verkar jättenöjda, de har sålt en hel del, avslutar Annelie Nilsson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-28 19:29
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.