03 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Jonas lyfte från mörker med fåglar i ljuset

Framgångsrike fotografen Jonas Classon har mycket att tacka sin vän läraren Nisse Eriksson för, som tog med honom ut i naturen till fåglarnas underbara värld. Foto: Terése AnderssonFramgångsrike fotografen Jonas Classon har mycket att tacka sin vän läraren Nisse Eriksson för, som tog med honom ut i naturen till fåglarnas underbara värld. Foto: Terése Andersson

Kumlakillen och fågelfotografen Jonas Classon kommer nu ut med sin första bok, ett praktverk där många sidor är svarta men de bevingade vännerna lyser som fyrar i mörkret.

Vad för slags sjukdom Jonas Classon drabbades av som ung tonåring vete fåglarna men den var på riktigt och den var plågsam och innebar flera år av sjukhusvistelser – och det var fåglarna som visade vägen ut från den deprimerande (stundom rullstolsbundna) tillvaron. Fåglar och läraren Nils Eriksson, verksam på USÖ.

Tänkvärt förord

Det berättar Jonas Classon i ”Svart album”, ett omsorgsfullt formgivet praktverk med rader av sköna bilder och med tänkvärt förord av Mats Rosenberg.

Nils Eriksson, själv ornitolog, tog med Jonas på utflykter till Kvismaren och andra platser med chans att komma nära fåglar; lyssna, vänta och upptäcka deras egenheter, fascineras av dessa fria (nåja) individer som funnits på jorden långt före oss.

En Biätare i En Biätare i "Svart album". Foto: Jonas Classon
Tålamod och skärpa

Och Jonas blev fast och har sedan dess med envishet och talang blivit en fantastisk duktig fotograf, inte bara av älsklingsmotiven, som tur är. Karriären inleddes faktiskt som praktikant på Kumlanytt och hans omslagsbilder på tidningen Sydnärkenytt har imponerat. Men det är bland flaxande varelser denne driftige entrepenör övat upp tålamod och skärpa.

Classon har den där känslan för timing (och bra utrustning) som snittar ut momentet i en rörelse som får betraktaren att haja till och se på nytt.

Tekniskt komplicerad

Greppet i ”Svart album” med alla fåglar frilagda mot svart bakgrund är djärvt och tekniskt komplicerat. Repro och tryckeri ser ut att ha klarat det galant trots att andelen trycksvärta måste ha varit en utmaning.

Att resultatet blir så lyckat när detaljer av fåglar lyfts fram ur all denna svärta beror på att Jonas fångat dem med rätt ljus, det ljus han ville ha:

- Det handlar om att ta reda på när och hur ljuset kommer in på en speciell plats och hur man ska placera sig i förhållande till det, berättar han i boken.

Öga mot öga

Det är konsten han lärde och nu bemästrar så att vi kan stå öga mot öga med en varelse vi inte sett förr, åtminstone inte på detta sätt; både mystisk och självklar, uråldrig och nutida.

Tack vare att en stackars ämlig grabb i rätt tid fick en knuff av en klok lärare att stövla ut i naturen. Så bra det kan gå!

Se även Jonas presentation av boken på YouTube. HÄR

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-12 20:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.