Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
21 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

"Spökbilden" av Kumla-Jonas blir världskänd

Den slagkraftiga lappugglan (Strix nebulosa) gör succé i världens största fototävling. Foto: Jonas Classon/Wildlife Photographer of the YearDen slagkraftiga lappugglan (Strix nebulosa) gör succé i världens största fototävling. Foto: Jonas Classon/Wildlife Photographer of the Year

Med demonstrativ klo i månljus framstår lappugglan som en spökbild men den är från verkligheten och tagen av Jonas Classon från Kumla, som nu får uppmärksamhet av en mångmiljonpublik.

Bilden är en av vinnarna i den prestigefyllda tävling om naturbilder som årligen ordnas av brittiska Natural History Museum. Tävlingen är indelad i olika kategorier och över 49 000 bilder var inskickade till årets tävling varav 100 har valts ut för att presenteras närmare.

Och bland de 100 finns Kumlabon Jonas Classons magiska bild av lappugglan, som redan har kunnat ses av en miljonpublik i The Times liksom i Sunday Times. Bilden kommer sedan ingå i den utställning museet arrangerar och i en förnämlig fotobok.

Höll bilden hemlig
Jonas i farten. Foto: Terése Andersson Jonas i farten. Foto: Terése Andersson

- Det finns några revir med lappugglor i Närke, den här är tagen norr om Örebro, berättar Jonas för Sydnärkenytt. Jag har aldrig visat bilden förut, hållt den hemlig för den ska ingå i ett större projekt men nu är jag förstås glad att jag skickade in den.

Nyss kom han ut med en speciell bok om hur fågelfotograferandet förändrat hans liv, “Svart Album”, och nu flyger Jonas Classon, Kumla ut i internationellt luftrum.

Även om han har en något kluven inställning till att tävla med bilder uppskattar han den brittiska satsningen, kanske världens största tävling för naturbilder, som visar vad vi på gott och ont kan se av miljön och hur den ständigt påverkas.

- Att bilden valts ut är bra både för mig och för fågelns skull, säger Jonas.

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-09-22 15:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.