11 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Jag har fullt förtroende för förvaltningen"

Den grupp i hemtjänstpersonalen i Kumla som valde att uttala sig i Sydnärkenytt: Karin Nolér, Valentina Nyqvist, Annika Elmersson, Mirna Saado Angelsten, Katrin Norgrén, Camilla Hallberg, Violetta Pardo och Pierre Blanksvärd.Den grupp i hemtjänstpersonalen i Kumla som valde att uttala sig i Sydnärkenytt: Karin Nolér, Valentina Nyqvist, Annika Elmersson, Mirna Saado Angelsten, Katrin Norgrén, Camilla Hallberg, Violetta Pardo och Pierre Blanksvärd.

Annica Sjöqvist (S), socialnämndens ordförande i Kumla, säger att hon har fullt förtroende för tjänstepersoner och chefer i socialförvaltningen.
Sedan Sydnärkenytts senaste artikel om hemtjänsten i Kumla, där ett tiotal ur personalen uttalade sig om arbetssituationen har vi fått in mängder med kommentarer, mail och faktiskt även vanliga brev. De har en sak gemensamt. Vittnesmål om en kaotisk och illa fungerande hemtjänst.

En bra bit över 100 personer har kommenterat i våra sociala medier, våra egna kommentarsfält, via sms, telefonsamtal och faktiskt ett par vanliga brev.

Här kommer några citat hämtade ur Sydnärkenytts kommentarsfält under artikeln ”Kaos för både brukare och personal” USK, eller Uska, är en vanlig förkortning på undersköterska.

“Flera av oss mår inte bra och söker annat jobb. Vi älskar vårat jobb, men ledningen tvingar oss att sluta. USK.”

“Det är fullständigt kaos. Ny personal varje pass och ingen vet vad de ska göra. De är stressade och hela tiden på väg. De får telesamtal och larm. De frågar min närstående eller mig som anhörig. Min närstående orkar inte förklara och blir rädd och otrygg. Som anhörig vågar jag inte lämna min närstående. Margareta.”

“Är undersköterska i hemtjänsten sen många år! Har älskat mitt Jobb som har varit omväxlande. Att jobba med människor har gett mig mycket glädje! Ibland har det varit stressigt och man kanske har behövt skjuta på sin rast för att inte brukarna ska bli lidande men i slutändan har man fått ihop sin dag så man känner att man mår bra när man går hem! Har alltid varit tyckt att jag har varit stresstålig men den här omorganisationen har blivit för mycket för mig så när jag tänker på mitt jobb blir jag ledsen är nu sjukskriven för det! Är så stolt över mina arbetskamrater som kämpar för oss och talar om hur vi har det dom är mina hjältar. Uska hemtjänsten Kumla”

“Jag har lite slående statistik som min pappa fört under de år min mamma haft hemtjänst. De är väldigt nöjda med den trevliga hemtjänstpersonalen. Men på ett år innan omorganisationen hade de 168 olika personer som kom till dem. Efter omorganisationen den 27/4 alltså tre veckor har de haft 36 andra olika personer som kommit till dem. Jag har mailat hans listor till Ulrika Winnerfjord, hemtjänstchefen. Caroline Gustafsson.”

En anhörig till en brukare har anmält omorganisationen och kommunens hemtjänst till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Enligt Annica Sjöqvist ska dock detta ärende vara nedlagt.

Kan inte göra ett bra jobb

Wioletta Pardo, en av de som uttalade sig i personalgruppen är inte förvånad över anmälan:

– Det kommer säkert att komma flera. Vi kan inte göra ett bra jobb. Vi träffar hela tiden nya brukare utan möjlighet att gå bredvid. Vi tvingas också hela tiden arbeta med personal vi aldrig har träffat. Det fungerar dåligt. I vårt jobb bygger mycket av arbetet på att man känner de man arbetar med. Man gör saker gemensamt, ens partner vet vad som ska göras utan att frågor måste ställas, man fungerar som ett välsmort team. Ett måste när man som vi arbetar under hög tidspress. Nu måste vi hela tiden lära själva och lära nya. Att lära tar tid. Lägg därtill att det ofta är brukare vi inte träffat.

Wioletta menar att situationen gjort att många mår dåligt.

– Vissa dagar är så mycket som hälften av personalen sjukskrivna.

Men har det inte blivit bättre?

– Vi trodde det skulle fungera bättre efter en tid, men så har det inte blivit.

Annica Sjöqvist (S) är den ytterst ansvariga politikern för hemtjänsten i Kumla kommun. Vi ställde frågor till henne om omorganisationen och den bild personal och en del brukare ger. Hon vill inte kommentera, eller svara på någon av våra frågor. Så här skriver hon:

– Omorganisationen är ett tjänstepersonsbeslut och inte ett politiskt beslut. Kommunen är en politisk styrd organisation där politiken säger vad som ska göras och tjänstepersonerna säger hur det ska genomföras. Jag har kontinuerligt samtal med vår socialchef om olika frågor och då bland annat om hemtjänsten. Jag är fullt medveten om att det finns frågor som man behöver arbeta vidare med inom hemtjänsten, vilket man också gör, och jag har fullt förtroende för förvaltningen och dess medarbetare och att de gör det som är bäst för våra brukare.

Här finns frågorna vi ställde till Annica Sjöqvist.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-06-01 14:46
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.