
Jacques Mwepu, chef för Kumla-anstalten får ett människorättspris. Foto Lars-Göran Månzon
Jacques Mwepu får människorättspris
Jacques Mwepu, chef för Kumlaanstalten sedan 2020 har tilldelats ett människorättspris, Scandinavian Human Dignity Award 2023, enligt motivationen får han priset för sitt arbete för human kriminalvård.
Priset delas ut på måndag den 20 november i Uppsala i samband ett seminarium. Mwepu ska hålla ett föredrag i samband med det.Priset delas ut av Skandinaviska människorättskommitén, Människorättsadvokaterna.Priset instiftades år 2011. Det har bland annat tilldelats Elise Lindqvist, Ängeln på Malmskillnadsgatan, Europarådets rapportör om trafficking, José Mendes Bota, Lars Adaktusson, Dr. Denis Mukwege, chefsläkare vid Panzisjukhuset i östra DR Kongo och Frälsningsarméns verksamhet och skyddade boenden för offer för människohandel.
På Skandinaviska människorättskommiténs webbplats skriver man så här om priset: Skandinaviska människorättskommitén erkänner exceptionella insatser avseende försvaret av mänskliga rättigheter och människovärde genom att dela ut priset Scandinavian Human Dignity Award.
Tacksam och stolt
Enligt Kriminalvårdens huvudkontor är Mwepu både tacksam och stolt.
Så här lyder människorättskommiténs motivering:
”Vi är mycket glada över att kunna dela ut människorättspriset Scandinavian Human Dignity Award 2023 till Jacques Mwepu. Som förespråkare för en human kriminalvård där uppdraget är att motivera intagna till behandling och förhindra återfall i brottslighet har Jacques Mwepu under många år stått upp för varje människas inneboende värde och mänskliga rättigheter. Jacques Mwepu har som chef för Kumlaanstalten verkat för att behandla de intagna med värdighet och värna deras integritet. Genom hans föredömliga ledarskap förespråkar han behandling och rehabilitering av dömda och har inspirerat och synliggjort de goda resultaten av behandlingsarbetet där 70% av klienter som lämnar Kumlaanstalten inte återfaller i brottslighet. Framför allt förmedlar han hoppet och tron på varje enskild människa.”
Kommentarer
1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.