Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
20 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Olle Medins konst går
till skogs

Kumlakonstnären Olle Medin ställer ut 30 verk i Viaskogen. Foto: Sandra Wallin<br />
Kumlakonstnären Olle Medin ställer ut 30 verk i Viaskogen. Foto: Sandra Wallin

Med start klockan 12 imorgon, lördag 29 maj, öppnar årets sommarutställning i Kumla kommun. Detta år finns utställningen dock inte att skåda i den sedvanliga konsthallen, utan istället till skogs! Det är Kumlakonstnären Olle Medin som flyttar ut 30 av sina alster till Viaskogens naturreservat.

Sydnärkenytts utsände får sig en tjuvtitt på utställningen, som går under namnet ”Det bor en japan i skogen,” under den soliga fredagseftermiddagen. Längs med hela eljusspåret, stadigt förankrade i några av skogens många höga stubbar, väntar 30 olika konstverk på att bli upptäckta av de motionärer som använder spåret.

– Vi satte upp dom tidigare i veckan, med hjälp av en stege. Det var inte helt enkelt att ta sig fram med den bland alla grenar och ris, jag stod på huvudet några gånger, skrattar Olle Medin och blickar ut över ett stråk i skogen som är särskilt svårframkomligt.

Naturliga podier för konst

Olle har tidigare ställt ut konst i Viaskogen, under förra sommaren, men då i en betydligt mindre skala och inte som en del i en regelrätt sommarutställning.

– Det var fyra olika verk som jag placerade här i skogen, men då på marken, berättar Olle.

I år däremot har konstverken placerats på höjden. De ståtar stolt uppå så kallade högstubbar, träd som kapats på några meters höjd. Högstubbarna är viktiga för en mängd olika arter som behöver solbelyst, och död, stående ved. En högstubbe fungerar som ett helt ekosystem. Och nu även som konstpodium.

– Det var i samband med efter att dom röjt och avverkat en del av skogen här under förra året, som jag tänkte att stubbarna var som podier, där jag skulle kunna ställa någonting på, något för alla dom som motionerar här, förklarar Olle.

Ett av Olles konstverk gör sig bra mot sommarhimlen. Ett av Olles konstverk gör sig bra mot sommarhimlen.
Ett annat perspektiv

Olle presenterade sin idé om en utomhusutställning och kommunen tände till. Att flytta ut konsten under sommarmånaderna, i en tid då vi fortfarande tampas med pandemin, känns lite som en naturlig utveckling; i skogen finns det gott om plats att vistas på. Dessutom sammanfaller utomhusutställningen med att det i år är ”Friluftslivets år,”ett arrangemang där Sveriges kommuner jobbar för att få folk att komma ut mer i naturen.

– Här får man chans att se konsten ur ett annat perspektiv, än vad man annars gör i en utställningshall med vita väggar. Med skogen som bakgrund blir det annorlunda, något man kan fundera över medan man går i spåret, säger Olle.

Några av konstverken skymtar man redan på långt håll i spåret, som de vita tulpanerna, gjorda av trä, i början av utställningen. Andra är mer kamouflerade och kommer nästan som små överraskningar längs vägens gång. På lyktstolparna, intill varje konstverk, sitter lappar som deklarerar verkens namn.

– Så klart finns det en tanke och vision bakom mina konstverk, men det är också öppet för åskådarna att göra sina egna tolkningar, menar Olle.

Gammalt och nytt

Några av konstverken i utställningen är nya, andra har tålmodigt väntat i Olles ateljé på att få komma ut på äventyr. Materialen verken är gjorda av varierar, men mycket är återbruk, sådant som redan funnits till hands eller blivit över i andra projekt. Konstverket ”Kommunikation” är till exempel skapat med hjälp av grenar från ett träd på Olles tomt.

– “Visthus” är gjort av teak från en båt som en av mina söner köpte. Han skulle renovera den och slet ut inredningen, så då tog jag tillvara på den, förklarar Olle och pekar ut ett av konstverken, vad som ser ut som ett litet hus på pinnar, med ärgat koppartak.

– Det är inspirerat av visthus, stolpbodar, som man hade förr och som man förvarade säd och andra livsmedel i. Dom stod på stolpar, en bit upp från marken, så att inga djur kunde komma åt dom.

Japanen ifråga som utställningen är döpt efter. Japanen ifråga som utställningen är döpt efter.
Som en samuraj

Namnet på utställningen, ”Det bor en japan i skogen,” är taget från ett av konstverken. En figur i trä vars former påminner om en samurajs rustning.

– Jag ville ha ett bra namn, något som lockade lite, samtidigt som jag inte ville tänka alltför mycket på det. Det bor en japan i skogen tyckte jag funkade bra, säger Olle och pekar ut figurens tillhörande hus, som är tänkt att fungera som sommarbostad för bin, om de så vill.

Sommarutställningen med Olle Medins konstverk öppnar alltså imorgon, lördag 29 maj, klockan 12. Utställningen kommer sedan vara kvar i Viaskogen fram till och med den 31 augusti, innan den plockas ned. I nuläget går det inte köpa något av konstverken.

– Vi får se sen, hur dom klarat sig. Dom är gjorda för att stå utomhus, men det blir ändå lite slitage av väder och vind, så jag väntar och ser i vilket skick dom är i efter utställningen, meddelar Olle.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-05-28 17:51
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.