03 Juni 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Intensivt med Svenska Kammarorkestern

Thomas Dausgaard och Svenska Kammarorkestern efter väl förrättat värv.Thomas Dausgaard och Svenska Kammarorkestern efter väl förrättat värv.

Intensiv – så kan lördagkvällens konsert med Svenska Kammarorkestern i Kumla kyrka sammanfattas. Två intensiva symfonier av den brådmogne Felix Mendelssohn-Bartholdy dirigerade av en lika intensiv Thomas Dausgaard.

Närmare 150 personer hade sökt sig till kyrkan för ett nytt gästspel av regionens påkostade musikklenod, ett sammansvetsat gäng som i Kumla lite vardagligt kommer insläntrande en efter en, hänger av sig rockarna och slår sig ner framför notställen.

Felix Mendelssohn 1839, även känd för sin bröllopsmarsch, var kär i Jenny Lind.
Silverskägg

En cellist drar igenom en besvärlig passage, det tutas i trumpet och fagott , fioler gnäller, publiken sorlar och där kommer väldige basisten Sébastien Dubé med silverskägg just när kyrklockorna börjar ringa och konsertmästaren Katarina Andreasson påfordrar stämning. A från oboen och alla håll. Kakafoniskt. Vi tystnar.

Kulturnämndens ordförande Stefan Svensson hälsade välkommen och Gregor Zubicky berättade om kvällens kompositör, denne Felix (1809-1847) ett underbarn på sätt och vis grymmare än Mozart. Sin första fullfjädrade symfoni vi strax ska höra skrev han som 14-15-åring.

- Vi kan ju fundera på vad vi själva gjorde när vi var 14, säger Zubicky.

Chockstart

Den elegante Thomas Dausgaard – han gör sin 21:a och sista säsong med Svenska Kammarorkestern - slår in vad som känns som en chockstart. 40 proffs ger järnet direkt i den första symfonins första snabba sats.

Det virvlar och dånar, det smeks och glittrar – instrumentgrupperna klänger i varandra, formar klingande vävar. Det är förstås stor konst och tillhör mänsklighetens förnämsta egenskaper att vi kan sitta på en bänk i Kumla och höra så levande musik komponerad för nära 200 år sedan.

Skirt och pompöst

Jag köper inte allt av den gode Mendelssohn, ibland tycker jag att han känns överspänd, vill för mycket, staplar effekter, drar på i ett slags ungdomligt övermod. Men oj vad han kan ta vara på melodislingor, låta dem fantasifullt vandra mellan stämmorna och bygga tonfall som är klart geniala.

Mest njöt jag i de tredje satserna, särskilt efter paus i symfonin som kallas ”Den skotska”, komponerad långt senare. Dausgaard dirigerade denna utan partitur vilket är strongt. Och få dirigenter visar sådan inlevelse. Han slår, vrider sig, spänner ögonen i några, kryper ihop, knycker till, mildrar och hetsar i en musik som pendlar mellan det skira och det pompösa.

Resultatet blev förstås varmt applåderat av den trogna publiken.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-01-20 0:23
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.