Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
04 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Med småkryp som intresse

En Sälgskimmerfjäril breder ut sina vingar. Foto: Närkes InsektsföreningEn Sälgskimmerfjäril breder ut sina vingar. Foto: Närkes Insektsförening

Är skimrande trollsländor, vackert mönstrade fjärilar och märkliga spindlar din grej? Då kanske Närkes Insektföening kan locka med en föreläsning! Den sker redan på måndag, kl. 18:45 på Kumla bibliotek, och inbjuden föreläsare är ingen mindre än fjärilsexperten Mikael Skalstad.

Närkes Insektsförening är för dig som gillar småkryp. Den har sitt säte i Kumla och hela Närke som utgångspunkt. Föreningden grundades 2017 och har idag ett femtiotal medlemmar. 

- Just nu håller vi på med ett Atlasprojekt där vi har ett år kvar. I fem år har vi hållit på att leta trollsländor i hela Närke, berättar Pierre Blanksvärd för Sydnärkenytt.

Pierre menar att det hela gått över förväntan och att man nu håller på göra den bok som är resultatet av projektet.

- Vår förhoppning är att den ska komma ut i höst, avslöjar han.

Ordföranden i Närkes Insektsförening, Pierre Blanksvärd.
Fler kryp 

Utöver det håller föreningen på med spindlar, skalbaggar, fjärilar och nattfjärilar.

- Vi har inte specialiserat oss i något annat, än Atlasprojeketet då. Vi gör lite av varje!

Pierre Blanksvärd är ordförande i föreningen och har varit med sedan starten. Han säger att han ända sedan barnsben varit intresserad av djur och natur.

- Sen kom ju boken "Den Nordiska Floran" och då började man ju titta i den. Jag åkte också alltid ut till något naturreservat och tittade lite, berättar Pierre.

Började med fjärilar

Insekter finns det i mängder så det var något som fångade hans öga.

- Jag började med att titta lite på dagfjärilar, men dom fanns ju inte på vintern så då snöade jag även in på fågelskådning. Naturen överlag är himla intressant, slår Pierre fast.

En trollslända kläcks. Foto: Närkes Insektsförening
Miljögifter oroar

Något han lagt märke till och som oroar honom är att insekterna tycks ha blivit betydligt färre sedan hans barndom.

- När man var ute på semester fick man ju alltid stanna vid någon mack och skrapa rutorna för det var så mycket insekter som fastnade. Det gör man inte idag, säger Pierre.

- Det är en radikal förändring. Miljögifter spelar in. Sen skyller jag själv lite på alla flamskyddsmedel och jordbrukare som besprutar sina odlingar för hårt.

Fixar regelbundna evenemang

Närkes Insektsförening samarbetar ofta med Studiefrämjandet när det gäller utflykter och andra evenemang. Vem som helst är välkomna att delta i dessa.

- Jag vet att det finns många där ute som är intresserade av insekter, häng gärna på oss någon gång! hälsar Pierre.

Måndag 10 februari, på Kumla bibliotek, har man först årsmöte kl. 18 följt av föreläsning kl. 18:45.

Föreläser gör fjärilsexperten Mikael Skalstad. Han kommer att berätta och visa bilder från sina fjärilsmöten nära och fjärran. Entrén är fri!

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-02-09 13:26
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.