29 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Trött på att måsar skiter ner bilen

Jag bor i Prästgårdsskogen i Kumla. Som så många år innan så är det just nu fullt av måsar i området. Jag upplever dock att de är mer till antalet än tidigare år. Det märks främst genom deras skrän under större delen av dygnet. De märks även genom att samtliga bilar längs den gata där min och andras bilar står parkerade är totalt nedskitna. Måsarna sitter just nu på våra bilar, de går omkring på huvarna och taken. Jag har i skrivande stund fått tvätta min bil 4 gånger på ungefär 3 veckor. Det är ingen jättestor kostnad kanske, men med tanke på att de stannar till september-oktober så blir det en hel del pengar, och tid, som jag får lägga ner på detta.

Snart kommer också den tid där de lägger sina ägg, och vaktar dessa genom att attackera alla som rör sig i området. När aggen kläcks blir det ännu värre, ungarna springer runt överallt på marken och föräldrarna blir då väldigt aggressiva mot människor. De attackdyker och skiter på folk som går förbi på gatan, som går till eller från bilen, eller cyklar förbi.

Jag har tidigare tänkt som många andra säkert också gjort, att "det inte är någon idé" att fråga t.ex. Kumla Kommun eller kanske Kumla Bostäder, för att man ska få svar i stil med att de "inget kan göra" eller liknande. Men så tänkte jag i år, att jag vet ju inte om jag inte försöker. Så jag har mailat till Kumla Kommun, Kumla Bostäder och även Länsstyrelsen (då jag sett en kvinna i grannhuset mata måsarna med orimliga mängder bröd). Svaren jag har fått har varierat lite i bemötande och innehåll, men det som har varit genomgående i samtliga svar har varit att "vi kan inget göra".

Kumla Bostäders svar bestod initialt av att de skickade en länk till mig till ett dokument över vad som verkar ett utlåtande från Länsstyrelsen över riktlinjer att förhålla sig till gällande exempelvis måsar som stör (men även andra djur).

Där framgår bl.a. att måsarna är skyddade en viss tid på året. Och där gör t.ex. Kumla Bostäder det väldigt enkelt för sig när de till mig uttrycker sig så här: "Våra händer är bakbundna". Detta trots att det i samma dokument framgår att det minsann finns en hel del som man får göra om de stör tillräckligt mycket. I ett senare svar från deras förvaltningschef beskrivs hur de "har rutiner för förebyggande åtgärder och de kommer att utföras även i år. Åtgärderna ser olika ut beroende på fastighet och problem".

Kumla Kommun svarar först kort att det är fastighetsägarens ansvar. Vid ett senare tillfälle får jag ett annat svar där de redogör för att de är medvetna om att det är ett återkommande problem varje år, och att det är i princip ogjort arbete att skjuta då de försvinner tillfälligt för att sedan återvända, att riva bon för att de bara bygger nya igen, och att det enda alternativet som kan funka är att "picka" ägg, men att det är ett mycket ifrågasatt tillvägagångssätt. Och avslutningsvis så meddelar de att "kommunen inte kommer att göra någon insats gällande måsarna".

Länsstyrelsen svarar att det är kommunen som ansvarar för viltet på den väg som min bil står parkerad på, och att det är Kumla Bostäder som har ansvaret för viltet på deras mark. Och angående den kvinnan jag sett mata måsar så svarade de att de ska kontakta fastighetsägaren. Och det är ju.. ja just det, Kumla Bostäder.

Så, i ett klassiskt scenario där alla skyller på alla, vem tar ansvaret för att Prästgårdsskogen inom kort i år igen förvandlas till en plats där massor med människor får sina bilar nedskitna, blir attackerade så fort de vistas ute? Förra året sågs t.ex. flera halvvuxna måsungar ligga påkörda på gatan här i området. Man kan ju bara undra om dom körs på med flit, p.g.a. frustration från de boende? Stadsmiljö är ingen naturlig häckningsplats för måsar. Dom har dock tillåtits genom år av bristande åtgärder fått förökat sig för att sedan återvända nästkommande år.

Och slutligen, vem skickar jag räkningen till för alla biltvättar jag kommer att få stå för?

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-08 11:52
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.