Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
04 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Liberalerna gör skillnad - igen

Det är nog ingen som missat hur det har rapporterats från Kumla kommun de senaste veckorna om den otrygghet som finns här. Däremot tror jag att det är väldigt få Kumlabor som är förvånade av det som beskrivs i nyhetsartiklarna. Vi som bor här har länge sett de problem som finns och det är bra att detta nu också tas på ännu större allvar men agerandet från den politiska ledningen kunde, och borde, ha skett för länge sedan.

Liberalerna har ofta genom åren uttryckt att mycket av det arbete som sker i kommunen är bra men att betydligt mer måste göras för att på riktigt göra Kumla till en mer trygg stad att bo och leva i. Vi har till exempel sedan 2017 föreslagit att Kumla kommun ska anställa ordningsvakter, eller trygghetsvakter som vi också kallat det även om det i juridisk mening är ordningsvakter vi efterfrågat.

Den styrande majoriteten med Socialdemokraterna och Moderaterna har gång på gång avvisat vårt förslag sedan dess. Ändå hävdade Moderaterna i veckan att varken dem, eller för den delen något annat parti heller, varit emot att införa ordningsvakter. Det är en beskrivning som inte stämmer överens med verkligheten över huvud taget. Moderaten Oskar Svärd sa så här så sent som den 30 november förra året i budgetdebatten i kommunfullmäktige:

”Vi är inte helt säkra på det här med trygghetsvakter…”

Visst, det är inte samma sak som att vara helt emot förslaget men om Moderaterna varit helt positiva till Liberalernas krav på ordningsvakter hade det förmodligen låtit annorlunda. Dessutom ingår Moderaterna i den styrande majoriteten vilket innebär att om de på riktigt velat anställa ordningsvakter hade det bara varit att göra det. Liberalernas förslag har som sagt legat på deras bord sedan 2017.

Socialdemokraterna, Moderaternas samarbetspartner, har tidigare kanske varit ännu starkare motståndare till att kommunen ska anställa ordningsvakter. Partiet har tidigare motiverat sin negativa inställning till ordningsvakter genom att hävda att det inte är en effektiv lösning på allmän plats. Dessutom har S gång på gång menat att kommunen inte ska ta på sig något ordningsansvar utan att kommunen ska fokusera på proaktiva insatser genom exempelvis fältassistenterna.

Nu har S och M, äntligen ska sägas, ändrat uppfattning då partierna nu helt plötsligt vill anställa ordningsvakter i kommunen. Flera års kamp från Liberalerna, och senare även från övriga partier i Fyrklövern, har till slut givit resultat. Alla har självklart rätt att ändra sig, men då hör det också till att man först erkänner att man har haft fel. Att Moderaterna nu hävdar att de inte varit emot ett införande av ordningsvakter i kommunen är helt enkelt inte sant och det är inte ett trovärdigt sätt att driva politik på.

Liberalerna såg den här problematiken för flera år sedan och ville då bemöta den. Vi ser så klart positivt på att Socialdemokraterna och Moderaterna nu genomför Liberalernas politik men det är sorgligt att det skulle krävas ett nationellt uppmärksammande av situationen för att den styrande majoriteten skulle inse att ordningsvakter behövs i Kumla.

Vi kommer alltid prioritera trygghet i Kumla. Alla som bor här ska känna sig trygga, båda hemma men också när du går utanför dörren, oavsett vilken tid på dygnet det är. Med Liberalerna vet man vad man får, en politik som tar din trygghet på allvar oavsett om det är politiskt gynnsamt i media eller inte.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-02-11 12:30
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.