Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Tilda taggad över att det äntligen drar igång

Tilda Lilja vid Kumlahallen. Hon är en av lagets nyckelspelare. Foto: Anders BjörkTilda Lilja vid Kumlahallen. Hon är en av lagets nyckelspelare. Foto: Anders Björk

INNEBANDY: Tilda Lilja heter en av länets främsta innebandydamer. När Allsvenskan drar igång för Kumla IBK till helgen är hon en nyckelspelare. - Jag är så taggad, säger Tilda Lilja.

Tilda Lilja är 22 år. 

Hon är uppväxt i Hallsberg och började med innebandy redan som sjuåring. Laget hon spelade i då var Åsbro GOIF och där blev hon kvar till hon som 17-åring bytte till Kumla IBK, när de gick upp i division 1. 

Orkar springa hur mycket som helst

Faktum är att ungefär halva Kumlas nuvarande lag härstammar från Åsbrogänget, så Tilda är bara en av många. Efter att klarat av studenten på Alléskolan flyttade Tilda till Kumla där hon bor idag med.

Tilda gläds efter ett mål, hon ligger bakom många som Kumla gör. Foto: Fanny Nordh Tilda gläds efter ett mål, hon ligger bakom många som Kumla gör. Foto: Fanny Nordh

Ända sedan Tilda kom till Kumla har hon varit en nyckelspelare i laget. Hon har en imponerande fysik och verkar kunna springa hur mycket som helst. 

Hon är tuff i närkamper och läser spelet bra. Många av de mål Kumla gör ligger Tilda bakom, hon är klart bättre som framspelare än målskytt. 

Ifjol var Kumla nykomlingar i Allsvenskan. Laget hann bara spela fem matcher men de visade ändå att Kumla håller på nivån. Det blev två segrar, ett kryss och två förluster i landets nästa högsta serie (det finns fyra allsvenska serier, och högst upp en Superliga)

- Det såg lovande ut kan man säga, fastslår Tilda. 

Kombinerade länge med fotboll

Därefter blev säsongen inställd på grund av covid-19 epidemin. 

- Då var det bara att börja med egenträning. Springa ute, träna på gym, köra intervaller. En hel säsong som varit som en försäsong kan man säga. Det har varit segt, men det är det här som motiverat en att göra det jobbet, säger Tilda och menar då den premiär som stundar till helgen.

Tilda, längst till vänster, spelade fotboll i IFK Hallsberg också länge. Foto: Arkivbild Tilda, längst till vänster, spelade fotboll i IFK Hallsberg också länge. Foto: Arkivbild

Länge kombinerade Tilda att spela innebandy med att spela fotboll i IFK Hallsberg. Men för ett och ett halvt år sedan när Kumla gick upp i Allsvenskan i innebandy och Hallsberg i division 1 i fotboll kände Tilda att hon inte orkade med båda. Valet föll på att fortsätta med innebandy. 

- Skulle jag fortsatt kombinera båda sporterna kände jag att jag inte hade kunnat ge allt i nån av dem. Så då föll valet på innebandy, som jag tycker är roligast.

“Tilda håller hög klass”

På lördag väntar premiär i Allsvenskan. Laget inleder borta mot Katrineholm. 

- Min känsla är att det är en jämn serie och kommer bli många tuffa och roliga matcher. Och det känns som att det vi tränat på nu under försäsongen börjar sitta lagom till premiären. Jag är taggad och det tror jag hela laget är, det är det här man har väntat på, avslutar Tilda Lilja. 

Laget tränas av Patrik “PD” Davidsson. Han fastslår Tildas betydelse.

- Tilda betyder jättemycket för oss. Hon är jättebra, både defensivt och offensivt. De främsta styrkorna är arbetskapaciteten och blicken för spelet. Sen gillar hon att träna. Tilda har missat en eller max två träningar sen vi drog igång den 1 juni. 

- Men jag har också varit besviken på henne och våran förstafemma, där hon spelar, under träningsmatcherna. Men i genrepet i söndags visade både hon och femman att de håller hög allsvensk klass, fastslår Patrik Davidsson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-14 11:51
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.