Gå till innehåll
Kumla / Kultur

Konstnären Jelena Rundqvist kommer att leda projektet i Hällabrottet. Pressbild: Konstfrämjandet i Bergslagen

Hällabrottet först
i nytt konstprojekt

Publicerad: 9 March 2018 13:04

Nu i mars drar ett sprillans nytt konstprojekt igång under namnet "Bortom de blå bergen." Startar gör man i Hällabrottet där konstnären Jelena Rundqvist undersöker stenindustrin tillsammans med barn från årskurs tre.

Hällabrottet är först ut i vår och där är det Jelena Rundqvist som kommer att undersöka stenen och samhällets speciella anknytning till stenindustrin tillsammans med barn och andra grupper från civilsamhället. 

– Vi söker nya strukturer för den konstpedagogiska verksamheten. Bortom de blå bergen gör nedslag i kommunerna och i Kumla är stenindustrin i Hällabrottet och hur den påverkat samhälle och verksamheter, förklarar Mia Andersson, en av två projektledare bakom arrangemanget.

Många inblandade

Region Örebro Län står som ägare till projektet tillsammans som finansieras både av regionen och Kulturrådet. Man samarbetar tillsammans med kommunerna och Konstfrämjandet i Bergslagen.

Det senare är en medlemsbaserad organisation där ett av målen att göra konst tillgänglig för alla. Bortom de blå bergen är en del av detta. 

– Vi leder projektet tillsammans med Jelena. Det är deltagarbaserat så vi jobbar med en tredjeklass från Tallängens skola där vi tillsammans kommer att utforska stenen och platsen, säger Mia.

Utforskar miljö och kulturarv

Tanken bakom projektet är att utforska miljön utifrån konstnärliga metoder. Att ta sig en titt på kulturarvet. Arbetet är förankrat i den utvalda platsens kultur- och naturhistoria. Det hela kommer sedan att mynna ut i en gemensam konstnärlig gestaltning. 

– För oss är det också en slags metodutveckling, att samla ihop och reflektera över processen. Vi kommer samla allt vi lär oss i en liten handbok, kommenterar Mia.

Vackert marmorgolv i Yxhult av Bengt Blomqvist. Pressbild: Konstfrämjandet i Bergslagen.
Konstnär leder

Det här är projektets första år. Konstnären som kommer leda arbetet i Hällabrottet heter Jelena Rundqvist.

–  Vi föll för hennes praktik och intressanta bakgrund. Hon har en bred konstnärlig praktik och ett stort intresse för pedagogik. Hon var intresserad av platsen redan innan hon fått uppdraget. Hennes passion lyste igenom i hennes projektbeskrivning, förtäljer Mia. 

Tidigare konstchef

Jelena har tidigare varit en av tre chefer för Tensta konsthall i Stockholm och har även varit  verksam i Dala-Floda. Hon är numera baserad i Hjulsta, Stockholm. Om det kommande arbetet i Hällabrottet säger hon själv:

–  I mitt projekt vill jag anlita stenen som pedagog. Stenen är inte bara en symbol för beständighet, varaktighet och stabilitet – den är beständig. Kalkstenens innehåll speglar den miljö som skapade den för miljoner år sedan, genom sin sammansättning och sina fossilbilder. 

– Vi använder sten till våra gravar för att minnet av oss ska leva vidare. Stenen länkar oss samman med både dåtid och framtid. Att arbeta med ett material är ett samarbete.

Glada över projektet 

Tomas Borg är bibliotikarie och kultursekreterare i Kumla kommun. Han kommenterar projektet i ett pressmeddelande. 

– Vi i Kumla kommun är mycket glada att få ta del av detta konstpedagogiska projekt! Kumla förknippas ju bland annat med sten så det känns helt rätt att fokusera kring detta.

- Vår förhoppning är att våra kommuninvånare, och kanske speciellt barnen som kommer att delta i projektet, lär sig saker om sin omgivning och Kumlas historia men även känna glädjen och lusten att vara delaktig i en skapandeprocess.

Arbetar med barnen

Workshops med barnen sätter igång redan nu i mars och är planerade tillsammans med barnens lärare. Allt som allt kommer man att träffas vid sex tillfällen. Presentationen av det slutgiltiga arbetet kommer sedan att hållas innan sommarlovet. 

Projektet är ännu i sin linda och det är svårt att säga exakt hur framtiden kommer att se ut men Mia Andersson ser gärna en fortsättning.

– Det vore fantastiskt kul om det blir en återkommande grej! Om vi kan inspirera till ett nytt sätt att arbeta med konst och miljö, säger hon och meddelar även att den som är nyfiken eller har frågor om projektet gärna får höra av sig till Konstfrämjandet i Bergslagen.

Annons

kumla