Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
02 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Medborgarinitiativ om bana för elcross

En bana för elcross bör byggas i området runt Kvarntorp. Detta anser Björn, som skrivit ett medborgarinitiativ till Kumla kommun om saken.

Medborgarinitiativet har följande innehåll:

"Utvecklingen går framåt och ny teknik ersätter äldre fosillösningar med miljövänligare och tyst eldrift. Frågan gäller om det finns möjlighet att på överenskommen yta inom Kvarntorps inte alltför miljövänliga yta anskaffa och bygga en elcrossbana. I huvudsak att från Kumla kommun få tillstånd samt mark att framföra en uppbyggnad av detta i kombination med att det redan är ett etablerat område för snarlika aktiviteter. 

Idag har det fullständigt exploderat med olika typer av elfordon. I detta fall hamnar kategorin ovanför MTB men under motorcrosscyklar. Det är alltså Elmoped/cyklar/crossar med betydligt mindre effekt än fossildrivna fordon. Vi pratar om 6-20hk på 55-100kg elmoppe. Men det är inte legalt att framföra dem i naturen p.g.a nuvarande lagar. Och på crossbanorna passar de heller inte in. 

I de forum jag medverkar i, fullständigt skriker man efter banor att framföra detta på. Tyvärr är detta lite okänd mark för motorklubbar så det går långsamt att skapa intresse den vägen. Kvarntorp är ett erkänt Mekka för MTB med sina otroliga områden att framföra cyklar och motorcrossar på. 

Jag vill fortsätta att sätta Kvarntorp på kartan med att erbjuda en legal plats att träna och köra på utan att inskränka på övriga områden. Som det är idag tvingas de aktiva att köra på de befintliga stigar och områden som finns, oavsett vilken stad eller vart man nu bor i landet. Hoppas på en ljus framtid för detta då jag vet att detta skulle sätta kvarntorp på kartan för hela mellansveriges elförare". (ABj)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-10-18 12:08
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla