Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
02 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

"Ingen uranbrytning i Kumla kommun"

Även Socialdemokraterna i Kumla sällar sig nu till de som kritiserar Moderaternas, Kristdemokraternas, Liberalernas och Sverigdemokraternas önskan att upphäva förbudet mot uranbrytning och därmed öppna för uranbrytning runt Kvarntorp och omgivande landskap.

– Det är oroande för Kumlas framtid när nu flera partier,  SD, M, L, KD nu i riksdagen öppnar för att riva upp den lag som förbjuder uranbrytning i Sverige. Det har även förekommit lokala utspel från partier som är häpnadsväckande hur man ser på brytning av utan i Kvarntorpsområdet och omgivande landskap, skriver Andreas Brorsson (S) i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Socialdemokraterna motsätter sig bestämt att uranbrytning ska ske i Kumla kommun. Vi lever dagligen med konsekvenserna av den skifferbrytning som skedde i kommunen under flera decennier. Vi vet fortfarande inte alla konsekvenser av den brytningen och hur den kommer påverka oss i framtiden. 

Den alunskiffer som finns i östra delen av Kumla kommun och nordöstra delen av Hallsbergs kommun, söder om Sköllersta innehåller bland annat uran. Den anses vara en av de största fyndigheterna av uranhaltig skiffer som finns i Sverige.  Skiffern  bröts för oljeutvinning runt Kvarntorp från andra världskrigen och fram till 1960-talet. (HÖs)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-09-01 6:23
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla