Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
24 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Kan speedwayen få till en säsong?

Får fansen se Chris Holder och övriga indianer på Sannahed i år? Foto: Alexander ViktorssonFår fansen se Chris Holder och övriga indianer på Sannahed i år? Foto: Alexander Viktorsson

SPEEDWAY: Elitserien kommer inte dra igång innan man kan ha publik på matcherna. Det bär sig inte ekonomiskt. Indianernas ordförande Markus Engman tror ändå att det blir en säsong i år.

Klubbarna i Allsvenskan i fotboll klarar sig möjligen att spela matcher utan publik ett tag. Men för klubbarna i speedway, där balansen är mer på slak lina gällande ekonomin, är det tuffare och det funkar inte utan publikintäkter.

- Det är jätteallvarligt och stor risk i att klubbar går i konkurs, säger Mikael Holmstrand, som är vice ordförande i Elitspeedway Sverige om läget.

Engman tror på en säsong

Indianernas ordförande Markus Engman är dock fortsatt positiv.

- Jag är optimist, så ja, jag tror nog att vi skall kunna få till en säsong. Givetvis så hänger det mycket på yttre förutsättningar som vi själva inte kan påverka. Men som sagt jag är optimist och hoppas in i det sista att vi får komma igång. Sen är det troligt att förutsättningar kommer att se annorlunda ut när vi väl kan komma igång, säger han.

Att köra utan publik är dock inte att tänka på.

- .Vi är så pass beroende av publiken inom vår sport så att genomföra en säsong inför tomma läktare är i dagsläget inte ett alternativ.

Hur påverkas Indianerna som förening av att läget fortsatt är som det är?

- Vi påverkas ekonomiskt av situationen med covid-19, sen är det väldigt svårt att sia om exakt hur mycket. Det är väldigt många faktorer som är oklara och därför är det svårt att säga exakt hur mycket vi kommer att påverkas i slutändan. Men vi får helt enkelt förhålla oss till rådande situation och hantera den ekonomiska frågan löpande och när vi vet hur säsongen kommer att genomföras, under förutsättning att det faktiskt blir en säsong, avslutar Markus Engman.

Klubbar ska samlas ihop

Lagledare Peter Johansson försöker med se framåt, även om det är svårt.

- I nuläget är det oklart, men vi ska samla oss i ESS och se över olika scenarier.

Hur tar förarna det som du har kontakt med?

- Jag har inte talat med några av förarna idag. Men generellt är det fokus på Polen och en önskan om en svensk ligastart, säger Peter Johansson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-05-29 10:52
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.