13 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Inga sjuka i covid-19 på Kumlas boenden

Kumla kommun uppger på sin hemsida att man för tillfället inte har några personer sjuka i covid-19 på sina boenden.

Kumla kommun skriver på sin hemsida att man “upplever att situationen har blivit normaliserad och vi känner ett vardagslugn. Vi har en stabil vikariestyrka inne över sommaren och personalen har kunnat ta semester i vanlig ordning, och precis just nu har vi inga sjuka i covid-19 på våra boenden”

“Har ökat kvaliteten”

Lotta Gerdsdorff är enhetschef för Vård och omsorg i Kumla kommun:.

-Jag skulle vilja säga att vi i och med covid-19 har ökat kvaliteten i våra verksamheter och har en större beredskap för olika tänkbara situationer. Läget nu är att vi har god tillgång på skyddsutrustning och vi är bekväma med att använda den på ett korrekt sätt. Våra chefer och vår personal har gjort ett enastående jobb under våren. Det är deras insatser som har gjort att vi är där vi är i dag.

Det har varit en tuff tid även psykiskt för boende och personal, framhålls i meddelandet. Många av de boende tycker det varit jobbigt att inte få ta emot besök och alla evenemang som ställts in. Kumla kommun har tilldelats 59 000 kr från regeringen för att öka välmående hos sina brukare.

I förra veckan använde man en del av summan för en sommarmiddag på Solbacka med inkokt lax, då flera av de som bor där hade uttryckt en längtan efter det. Det dukades upp till fest med vita dukar, höga glas och sommarblommor.

Besök bedöms individuellt

Lotta Gerdsdorff förklarar att de utifrån de riktlinjer Folkhälsomyndigheterna ger arbetar med en individuell syn på varje brukare och utgår från varje persons förutsättningar. Exempelvis kan behovet av social samvaro eller fysisk beröring se väldigt olika ut.

- Det har i de allra flesta fall fungerat bra och anhöriga förstår och respekterar situationen. Nu öppnas det upp för än mer kontakt i och med att fler testar om de har antikroppar.

-Vi kommer fortsatt att hålla nära kontakt med anhöriga inför besök, i stället för att sätta upp generella regler för hur ett besök går till, förklarar enhetschefen. (ABj)

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-20 12:08
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.