Gå till innehåll
Kumla / Politik
En fotbollsplan med konstgräs och träd i bakgrunden.

Den plan som finns för konstgräs i Idrottsparken har fullt upp med lag. Den får dock fortsatt klara sig ensam i Kumla.

Konstgräsplan i Kumla får vänta, motion nedröstad

Publicerad: 6 February 2024 16:51

Det blev avslag på Centerpartiets motion om att bygga en ny konstgräsplan i Kumla. - Den behövs här och nu och inte om tio år, sade oppositionsrådet Christian Liljenhed (L)

Måndagens kommunfullmäktige i Kumla startade redan klockan 13:15. Mötet innehöll egentligen bara en fråga där det blev viss polemik mellan partierna och ledamöterna. 

Frågan om en ny konstgräsplan i Kumla. 

“Finns inget omedelbart behov”

Centerpartiet har skrivit en motion om att det behövs en till konstgräsplan i Kumla. Den som sedan tidigare finns ligger i Idrottsparken och är flitigt använd.

Deras motion fick svaret av Kultur & Fritidsnämnden att: 

“Då nämnden bedömer att det finns förutsättningar att höja nyttjandegraden på befintlig plan finns inget omedelbart behov av ytterligare en konstgräsplan. På lång sikt kommer dock sannolikt behovet att öka”

Kultur & Fritidsnämnden föreslog därför att kommunfullmäktige skulle avslå motionen och så blev det också. Men långtifrån alla höll som sagt med om detta. 

Dåligt, tyckte Claesson (C)

-Det finns sex fotbollsföreningar i Kumla med lag i seriesystemet och det är klart att det finns ett behov av mer tider. Kumla är en av landets mest välmående kommuner och säger sig vara en bra kommun för föreningar, men är man det för fotbollen? Nej, det är man inte, sade Magnus Claesson (C).

Kommunstyrelsens ordförande Andreas Brorsson (S) replikerade. 

-Kumla är en kommun som växer och kommer göra det även fortsättningsvis och då ökar behovet för flera idrotter. Snart öppnar vi en ny idrottshall (Sörby Sportcenter). Nästa år öppnar vi ännu en ny hall vid Malmens skola och om ett par veckor tar vi första spadtaget för en ny stor ridanläggning, så att vi inte satsar på idrott, det tror jag vi kan slå undan ganska ordentligt. 

-Fotbollsplaner finns det även gott om, sen förstår jag att det är tufft med yta framförallt perioden januari - mars. Så vi ser behovet för framtiden, men som alltid i politiken handlar det om prioriteringar, sade Brorsson. 

“Finns möjligheter på andra håll”

Brorsson menade även att en kommun inte alltid ska behöva bekosta allt. 

-När ishallen i Kumla byggdes 1989 skedde det genom att föreningen stod för en stor ideell insats och nyligen läste jag om en förening i Ljusnarsberg som rekvirerat runt fem miljoner kr från Allmänna arvsfonden för en ny konstgräsplan. Jag tror att vi ibland måste våga ställa lite krav på föreningsrörelsen också att vara aktiv i sökandet, för det finns möjligheter på andra håll än den kommunala skattkistan.

Oppositionsrådet Christian Liljenhed (L) ville också säga sin mening. Liljenhed är förutom oppositionsråd ordförande för IFK Kumla. 

-Att vi alltid i diskussioner ska hamna kring annat. Det här är en diskussion om en ny konstgräsplan och då har vi börjat diskutera sporthallar hit och dit. Behovet av en ny konstgräsplan är väldigt stort, det är ofta helt tvärfullt på den plan som finns. Behovet av en ny plan finns här och nu, inte om fem år eller tio år, sade Liljenhed som därefter skickade en pik till Brorsson angående hans debattartikel där han anklagar oppositionen för att inte fylla ut platserna. 

-Jag noterar att Socialdemokraterna är en person kort idag, så begreppet kasta inte sten i glashus passar inte bättre än en dag som denna. 

Ny plan senast 2040

Andreas Brorsson försvarade dock sin rätt att ge synen på hela idrotten. 

-Det har vi full rätt att göra, även om motionen handlar om en ny konstgräsplan och majoriteten (S+M) är helt överens om svaret. 

Så summa summarum. Motionen om en ny konstgräsplan i Kumla avslogs. Såväl majoritet som oppositionen är dock överens om att behovet av en ny sådan finns, även om oppositionen menar att det är mer bråttom. Majoriteten menar att det kommer att byggas en, som absolut senast 2040, men förhoppningsvis långt innan dess. 

Annons

kumla