Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
06 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Platsbrist på gymmet kan drabba patienter

Ett gym i vårdcentralen är en vanlig syn hos många av länets vårdcentraler. Foto: LG MånzonEtt gym i vårdcentralen är en vanlig syn hos många av länets vårdcentraler. Foto: LG Månzon

Det är brist på platser på Region Örebro läns rehab-gym. Därför vill regionen att en viss del av patienterna anlitar vanliga gym.

- Tanken är att patienterna kan få del av detta och träna under rehabiliteringsfasen. Men eftersom många vill komma in, och vi har ett begränsat antal träningstillfällen, kan vissa behöva söka sig till annan verksamhet för att lämna plats åt andra, säger Karin Sundin, S, ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län.

Det handlar enligt regionen om de patienter vars behov av rehabgym minskat.

Karin Sundin vet att planerna på förändring mötts av oro.

Avtal med anpassat gym 

- Man känner sig trygg och omhändertagen vid vårdcentralens gymverksamhet. Men det finns inte tillräckligt plats för de som inte längre har de här tydliga behoven av rehabilitering.

Men alla kanske inte känner sig bekväma med att gå till gymmet på stan?

- Det är så fiffigt att vi har ett avtal med Hälsobro i Örebro som är ett anpassat gym där man kan lösa kort och få en handläggare som är vana vid rehab. Sådana möjligheter finns om man inte vill kasta sig direkt in i ett muskelbyggargym.

Enligt Region Örebro län finns det inga planer på att lägga ned gymverksamheterna.

-Vi vill helt enkelt bereda plats för fler patienter i verksamheten. 

 

MER FAKTA

I stort sett samtliga vårdcentraler som drivs av Region Örebro län har ett gym i sina lokaler.

Dessa gym används som en del i undersökning och rehabilitering för patienter med bl.a. skador och eller smärttillstånd.

Vissa patienter sköter sedan själva sin rehabilitering under en given rehabperiod på vårdcentralen, medan andra rehabtränar själva hemma eller någon annanstans.

Vissa vårdcentraler erbjuder efter avslutad rehabilitering friskvårdsträning som en extratjänst. Denna tjänst är inte en sjukvårdande behandling och tidigare patienter köper ett ”månadskort”. Friskvårdsträning kan erbjudas om det inte medför försämrad tillgänglighet till hälso- och sjukvårdande behandling.

Källa: Region Örebro län

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-06-20 16:23
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.