Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

I helgen flyttar folk in i Djupadalshöghusen

Bostadsrättsföreningen Djupadal från baksidan, mot entrén till Djupadalsparken och Djupdalsgatan. I helgen blir det inflyttning. Foto: Henrik ÖstenssonBostadsrättsföreningen Djupadal från baksidan, mot entrén till Djupadalsparken och Djupdalsgatan. I helgen blir det inflyttning. Foto: Henrik Östensson

Under helgen är det inflyttning i de omdiskuterade HSB- höghusen vid kanten på Djupadalsparken i Kumla, det som kallas bostadsrättsföreningen Djupadal. Enligt vad Sydnärkenytt erfar får var och en av de 49 förhoppningsfulla lägenhetsägarna fyra timmar på sig att flytta in. Det handlar bland annat om tillgång till hissarna.

Höghusen väckte kritik från  inte minst boende i området när planerna blev offentliga för flera år sedan. Husen har adress Kungsvägen och ligger intill det gamla fina vattentornet.

Trafiklösning väckte kritik

En av de saker som väckt kritik är trafiken till och från det nya bostadshuset. Ska man åka bil till husen är det villagatan Djupdalsgatan som gäller. Den enda parkering som finns tillgänglig vid höghusen är den som alltid funnits där, vid ingången till Djupadalsparken. Den parkeringen ligger i dag precis bakom de nya husen. Under husen finns också parkeringsgarage för de boende. En plats i garaget ska kosta 900 kronor i månaden. Garagets port finns också  på baksidan, mot Djupadalsgatan.

Där går också det som brukar betecknas som Kumlas huvudcykelstråk. Det kommer öppna nu, men har varit avstängt i de dryga två år som bygget pågått. Tanken är att cykelvägen snart ska öppnas igen.

Exakt hur mycket mer trafik det nya huset kommer innebära på Djupadalsgatan är inte helt klart.

All biltrafik till och från de nya husen går via Djupadals. Foto: Henrik Östensson All biltrafik till och från de nya husen går via Djupadals. Foto: Henrik Östensson
“120 trafikrörelser”

– Men när kommunen talade om 40 lägenheter räknade man på 100 trafikrörelser, alltså 100 bilpassager per dygn. Nu blev det ju 49 lägenheter. Då kan vi rimligen öka på det till 120 trafikrörelser per dygn, säger en boende på Djupadalsgatan som vill vara anonym.

På gatan går också en hel del trafik till den förskola som ligger precis i utkanten på Djupdalsparken, på Vattugatan.

– Vår gata är ju en relativt smal villagata, med många uppfarter till tomter. I dag är gatuparkering tillåten på gatans östra sida. Står det bilar där går det inte att mötas på gatan, fortsätter den boende.

– Gatan är inte heller i något vidare skick. Vi har fått beskedet att kommunen avvaktar med att åtgärda gatan, man vill se hur mycket trafik det blir.

Alla lägenheter i de två huskropparna ska vara sålda. Kanske inte så konstigt. Det är ett attraktivt, centralt läge med utsikt över Djupadalsparken.

“Man måste ha förståelse för förändringar”

Andreas Brorsson (S) kommunstyrelsens ordförande säger så här:

– Jag vet att vist missnöje har förkommit i detaljplaneskedet, men i en stad som växer får man ha förståelse för förändringar. Vi vill fortsätta med att förtäta staden och undvika att bygga på jordbruksmark i möjligaste mån. 

– När det gäller Djupdalsgatans framkomlighet kommer gatukontoret att ha extra koll på hur belastning, framkomlighet och säkerhet utvecklas. Ser vi att det finns behov av åtgärder, kommer vi att vidta sådana. I dagsläget bedömer vi att parkeringstrycket på Djupadalsgatan kommer att öka något. Detta kommer sannolikt att innebära lägre hastigheter på gatan, vilket i sig är positivt.

I bygglovet stod det att stödmuren, alltså själva källarplanet på höghusen, som inhyser garage, skulle utsmyckas, så den harmoniserar med entrén till Djupdalsparken. I dag är det en grå, stor vägg. Hur ser planen ut?

– På markplaneringsritningen har man redovisat att buskar hänger över mur, klätterväxter samt att det ska bli planteringar runt om vid rampen, säger Andreas Brorsson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-09-23 11:33
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla