03 Juni 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Indianerna fortsatt i topp efter ny vinst

Chris Holder blev förste föraren i serien i år att slå polacken Zmarzlik som innan dess vunnit 20 raka heat. Foto: Anders BjörkChris Holder blev förste föraren i serien i år att slå polacken Zmarzlik som innan dess vunnit 20 raka heat. Foto: Anders Björk

SPEEDWAY: Gästande Vetlanda hade matchens bäste förare, men Indianerna hade jämnheten och segrade med 51-39 inför 2 689 åskådare i Sannahed. Laget är alltjämt obesegrat efter fyra omgångar.

Det var rejält med bett och fäste i banan i inledningen. För mycket till och med. Vetlandas Hjelmland gick omkull i ohotad ledning i heat 2 och hamnade under luftstaketet, bara benen sågs sprattla upp och ner innan han blev utdragen. 

Zmarzlik dominerade Woffinden

I heat 3 var det gigantmöte. Världsmästaren Woffinden mot polske kanonkulan Zmarzlik som vunnit 15 heat i rad inför denna match. Det blev 16 i rad trots att cykeln fick sånt fäste att han åkte en halv raka på bakhjulet.

Woffinden var inte sämre och fick res tre, fyra gånger på cykeln under heatet, men tog sig ändå i mål som tvåa. Indianerna satte in sitt segerryck i denna match mellan heat 2 och 5. Tre av fyra heat här vann man med 5-1.

2 689 blev publiksiffran. Mer än 1 000 färre än senast. Det ostadiga vädret bidrog säkert till det. 

Efter sju heat ledde Indianerna med 26-16. Matchen fick då avbrytas på grund av en regnskur som drog in, men som tur är gav det med sig efter 20-25 minuter och körandet kunde fortsätta. Dock på en ändrad bana.

- Om det var som att köra på sommarväg innan är det som att köra på vinterväg nu, fast med samma däck, sade Tai Woffinden i depån när han tillfrågades om banan efter regnuppehållet.

Indianerna hade 34-26 i paus. En ledning som utökades till 51-39 när man avslutade med en femetta i sista heatet genom Kenneth Bjerre och Piotr "Pepe" Protasiewicz. Det var jämnheten som var Indianernas segervapen.

Holder visade hög nivå

Ingen förare tog färre än fyra poäng. Att jämföra med Vetlanda vars tre sämsta poängplockare fick ihop tre poäng tillsammans. Att Vetlanda ändå hängde med hyfsat berodde framförallt på stekhete Zmarzlik.

Den unge polacken som många tippar ska bli världsmästare i år kom till Sannahed utan att ha tappat en poäng på tre matcher och han vann även sina fyra första heat här, bland annat efter att slagit Woffinden två gånger om. 

Kenneth Bjerre i samspråk med Ludvig Lindgren efter matchen. 

Zmarzliks tunga svit sprack dock i heat 13 när Chris Holder slog till med ett kanonheat, han tog starten från bana 1 och sen höll undan till seger. Holder höll därefter på att slå Zmarzlik igen i heat 14.

Han tog starten återigen och hade en hyfsat betryggande ledning. Men Tai Woffinden, som låg trea och nog var trött på att få stryk av Zmarzlik, satsade hårt för att ta sig förbi polacken på yttern i Hallsbergskurvan. 

Jagande Tai körde omkull

Men det ville sig inte bättre än att han gick omkull och kanade ut mot luftstaketet. Några nervösa sekunder följde, men Woffinden klarade sig oskadd, dock blev han utesluten vilket burop hördes om från Hallsbergskurvan. 

- Det hände mitt framför ögonen på mig. Det är två av världens bästa förare som är vana att köra tajt, men Tai redde inte ut det och gick omkull, sade Vetlandas lagledare Mikael Wirebrand om situationen.

Vad tyckte du om matchen?

- Det var en jäkligt tuff bana som jag tycker vi ska ge all eloge till förarna att de ställer upp på och klarar av. När sen regnet kom blev den än mer besvärlig. Men Indianerna var bättre än oss idag och vinner rättvist.

Holder inte nöjd med banan

Chris Holder hade en tveksam inledning på matchen, en poäng på två heat. Men australiensaren körde upp sig och slutade på åtta poäng och blev alltså först att slå Zmarzlik i år, i polackens nittonde heat. 

- Jo, Zmarzlik har kört helt fantastiskt, så självklart är det ett skönt kvitto när man slår de bästa. Men det viktigaste var att vi vann och även skaffade oss ett bra läge inför returen i Vetlanda.

Holder säger sig trivas i Indianerna och ser fram emot varje vecka. Självklart underlättar det att vara i ett vinnande lag, vilket han sällan var ifjol. Men banan är han inte helt nöjd med ännu.

Nästa hemmamatch på en torsdag

- När vi får till banan lite mer som vi vill ha den blir det ännu bättre. Det hade väl regnat en del här i Kumla i veckan? Så starten var inte lika bra som förra matchen och vi hade en del problem i andra kurvan med att det var ett sånt fäste. Men det var lika för alla och jag är säker på att det blir bättre och bättre, avslutar Chris Holder.

"Pepes" ständiga sponsor Pentel pryder den figur som nu hänger vid ingången. Foto: Jan Buske.

I och med segern toppar Indianerna fortsatt tabellen. Tre segrar och en oavgjord har man efter fyra omgångar. Nästa hemmamatch är torsdag 20 juni mot Piraterna som öppnat piggt och är tvåa i tabellen.

POÄNGEN: Piotr Protasiewicz 10+3Kenneth Bjerre 10+1, Tai Woffinden 9, Chris Holder 8+1, Anders Thomsen 5+1, Joel Andersson 5+1, Ludvig Lindgren 4+1.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-05-28 22:10
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.