28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Matsvinn som kommer gå till människor

Rikard Lundgren grundade food2change och fanns tillsammans med nyfikna Johanna Wessén på plats i Kumla under onsdagen för att börja bjuda in medlemmar.

Food2change startade i våras för att minska matsvinnet från butiker. ICA Profilen i Kumla blir första butik i länet som tecknat avtal. Från 22 november kan medlemmar komma och hämta mat från butiken. 

Rikard Lundgren lämnade jobbet som pilot i Schweiz och flyttade till Västerås kring årsskiftet, kort därefter föddes hans ide om att minska matsvinnet som nu utmynnat i food2change.

Stärker samhället lokalt

- Syftet är att få företag i näringslivet att bidra mer till att lösa problem lokalt. Det innebär att samhället lokalt blir starkare individ för individ, som ger en spiral uppåt säger Rikard Lundgren.

Food2change är en ideell förening som grundades 7 mars och första butiken som ingick i ett pilotprojekt fanns i Västerås, med start i maj till mitten av augusti.

- Det funkade svinnbra, svarar Rikard västkustsvitsande.

Just nu har sex butiker skrivit på avtal för food2change. Tre i Västerås, en i Stockholm, en i Avesta och ICA-Profilen i Kumla.

Än så länge jobbar Rikard i stort sett grattis, men han tror iden kommer att växa så att man framöver kommer kunna börja anställa personal.

Kan hämta en gång i veckan

- Jag är väl galen som sagt upp mig för att hålla på med det här, men faktum är att jag planerat för nåt liknande i många år och sparat till det, jag lever på sparpengar nu helt enkelt. 

Food2change har skapats för att minska matsvinnet i samarbete med butikerna. Är din inkomst mindre än 13 000 kronor i månaden efter skatt kan du söka medlemsskap i food2change. 

Detta kostar i nuläget 500 kronor för ett halvår och de som är medlemmar kommer då att kunna gå och hämta runt en matkasse i veckan på ICA-Profilen för ett snittvärde av strax över 200 kronor per kasse.

- Vi beräknar att medlemmarna kommer kunna hämta mat för mellan 4 500-5 000 kronor under ett halvår.

-  Det är jätteviktigt att medlemmarna känner sig stolta. Ingen tar emot bidrag utan de hjälper istället till att minska matsvinnet, fastslår Rikard Lundgren.

"Kommer hjälpa enskilda individer"

För drygt tre veckor sedan kontaktades food2change av ICA-Profilen i Kumla. Därefter tecknade de avtal.

Och food2change var på plats under onsdagen för att börja marknadsföra inför starten i butiken 22 november.

- De tyckte det lät som en bra ide och ville ha hjälp med sitt matsvinn, så nu söker vi människor som har det kämpigt och vill hämta mat, säger Rikard. 

Vad tror du om framtiden för food2change?

Med tanke på vad vi åstadkommit hitills på kort tid och vilken uppmärksamhet det börjat ge så tror jag på en väldigt ljus framtid.

- Det är bra för miljön och kommer att hjälpa enskilda individer att få ner sina matkostnader radikalt.

Kan inte garantera vad som hämtas

Det finns avtal där organisationer kommer och hämtar mat från butiker och sedan delar ut den. Men enligt Rikard inget liknande där privatpersoner kommer direkt till butiken för att hämta.

- Du kommer hit som vilken person helst som ska handla och hämtar kassen. 

Matkassen de hämtar då, vet de vad som finns i den innan?

- Den är slumpmässig, vi kan inte garantera precis hur mycket man får eller vad man får varje gång.

- Vi vet bara med statistiken i ryggen att än så länge har en kasse i snitt varit värd 220 kronor och att medlemmar kunnat hämta något oftare än en gång i veckan. 

Enligt Rikard slängs det runt 1,3 miljoner ton mat i Sverige varje år. Av detta är det ändå konsumenten som slänger klart mest mat från hemmet. 

Bäst före datum stämmer inte

- Totalt sett är vi konsumenter de största bovarna, sivinnet från matbutiker är litet i jämförelse, även om det också är väldigt stora mängder.

Du hävdar att det inte är något fel på mat som butikerna inte längre vill sälja då?

Nej, bäst före är bara en godtycklig gräns. Det är för att kunna garantera att produkten är i skick som ny fram till det här datumet.

- Men det är ju inte så att den plötsligt blir dålig direkt efter. En youghurt till exempel kan hålla två, tre veckor efter utgångsdatum utan några problem, sade Rikard Lundgren.

Med sig för dagen har Rikard en kollega/volontär/framtida medarbetare i Johanna Wessén som såg annons om det på nätet och kontaktade food2change. Johanna utbildar sig till måltidsekolog på universitetet och jobbar även extra i matbutik så hon är väl insatt.

ICA-Profilen kastar för mycket

Jag vet hur mycket matsvinn det är och tycker det kan komma till nytta på annat vis. Det slängs alldeles för mycket mat och det är ju onödigt på alla sätt och vis, säger Johanna Wessén.

ICA-Profilen blir alltså första butiken i Örebro Län och den sjätte i landet som gått med i food2change. 

- Det kastas alldeles för mycket mat, det gäller nog från alla butiker, säger Jan Andersson på ICA-Profilen.

Jan Andersson har inte precis koll på hur mycket mat man får kasta på just ICA-Profilen men bröd tillhör den värsta "boven" alla fall. Food2change är en ide han tror på.

- Jag tycker det är kanon och jag hoppas att de som verkligen behöver mat ser till att utnyttja det här, förklarade Jan Andersson.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2016-11-09 15:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.