Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
03 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

"ICA-Gustav" saknar snacket i Kumla

Gustav Johansson i sin tidigare butik i Kumla som han drev i sju år.  Foto: Anders BjörkGustav Johansson i sin tidigare butik i Kumla som han drev i sju år. Foto: Anders Björk

Gustav Johansson lämnade ICA Maxi i Kumla för att bygga upp landets största ICA-butik i Stockholm. Även om flytten fallit väl ut saknar han hemorten. - Framförallt enkelheten och snacket i Kumla kan jag sakna, säger Gustav Johansson.

Sommaren 2020 fick Gustav Johansson erbjudandet. Lämna platsen som ICA-handlare i Kumla. Flytta till Stockholm och bygg upp en helt ny butik som ska bli en av landets största ICA-butiker.

- Den är 11 500 kvadratmeter. När beslut om nya ICA-butiker tas idag byggs de inte så stora utan då brukar de vara 7 500 kvadrat, samma som Maxi i Kumla är, säger Gustav Johansson.

"Vi är ju lantisar"

Det var inget lätt beslut att lämna hemorten där han trivdes så bra. Men utmaningen var för stor för att tacka nej till.

Gustav Johansson utanför sin nuvarande butik i Bromma. Gustav Johansson utanför sin nuvarande butik i Bromma.

- Det var en stor omställning. Inte bara för mig utan hela familjen, vi är ju "lantisar". Jag stormtrivdes med att driva ICA Maxi i Kumla och det är klart att jag ställde mig frågan om det är värt att ge upp det. Men nya utmaningar du vet.

Det var dock ingen dans på rosor att ta över och säkert hade Gustav önskat sig en bättre start. Samma vecka som ICA Maxi Bromma öppnade gick statsminister Löfven ut och sa åt folk att hålla sig hemma. Pandemin kring Covid-19 härjade och folk var förståeligt försiktiga.

- Därefter har Ryssland attackerat Ukraina och startat ett krig i Europa som bidrar till inflation och höjda priser. Det är en tuff period för alla handlare just nu och det är små marginaler att röra sig med. Jag hoppas att allt elände är över under året, fastslår Gustav.

Inte samma lokalkändis nu

I Kumla var Gustav en välkänd profil, ett av kommunens mest kända ansikten. Till stor del beroende på att han gillade att synas både i det vardagliga jobbet, men även genom att vara med på många olika evenemang och bidra med stor sponsorverksamhet till ungdomsföreningar.

- Jag tycker det är viktigt att vara ute i butiken både för att träffa kunder och personal. Jag tror inte på att driva en butik endast från kontoret. Jag vill höra vad kunder tycker och hur personalen mår, det är jätteviktigt! Och föreningslivet är ju bland det viktigaste vi har, att ställa upp för dem är en självklarhet.

Numer är han inte i närheten samma "lokalkändis".  Det märks på olika sätt.

- Det är inte lika vanligt att driva butiker på ett utåtriktat sätt i Stockholm. Här är det mer anonymt och även svårare att nå ut. Det finns ett sånt brus av ständiga nyheter från alla håll.

Vad är det mer för skillnad mot att driva ICA i Kumla?

- Konkurrensen är större här. Om det öppnar en ny livsmedelsbutik i Kumla skulle det varit en större grej. Här var det mer "jaha har de öppnat". Sen är folk anonymare här och det är större ruljans på kunder och yngre personal.

Saknar snacket i Kumla

Det ska dock sägas. Gustav trivs ypperligt vid sin nya hemvist och butik.

- Väldigt bra faktiskt! Vi bor i Nacka och det är lite som att bo på landet. Här kan vi bli kvar länge, det är känslan!

Vad saknar du och vad saknar du inte från Kumla?

- Framförallt saknar jag kunder och den fantastiska personalen jag hade. Sen snacket, det blir lite annorlunda på en mindre ort och det finns en enkelhet i saker. Dessutom var Kumla kommun väldigt bra att samarbete med, de gör mycket bra!

Vad saknas inte då? Inte helt lätt fråga märks. Gustav blir tyst i luren nån halvminut och funderar.

- Ibland kan närkingar trots allt vara gnälliga om småsaker och den kriminalitet som fanns kring butiken var inte bra heller.

Senare under detta år kommer Willys att öppna i norra Kumla. Konkurrensen skärps i en kommun som växer.

- Med tanke på hur Kumla växer är det naturligt med en till butik. Jag hoppas att centrumhandeln överlever och att ICA Maxi kan fortsätta vara kvar i centrala Kumla, avslutar Gustav Johansson.

Artikel även publicerad i Sydnärkenytts majnummer 13-14 maj

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-05-24 12:29
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla