28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Hyreshöjning i Kumla med 1,5 procent

Hyresgästföreningen och Kumla Bostäder har kommit överens om hyreshöjningen för 2020. Överenskommelsen innebär att hyran höjs med 1,5 procent från den 1 januari. Detta meddelas via ett pressutskick.

-Det här är inte en överenskommelse som är pressad i botten. Den här är en överenskommelse som ger Kumlabostäder möjligheter att fortsätta att tillhandahålla ett bra boende med bra underhåll och god service samtidigt som det finns utrymme för att öka trygghet och trivsel i bostadsområdena. Och de frågorna är naturligtvis viktigt även för oss på Hyresgästföreningen. Men det är också viktigt att vi har stoppat onödigt höga hyreshöjningar i denna förhandling och fått dem på en mer rimlig nivå, säger Hyresgästföreningens förhandlare Jonas Gabrielsson.

"Det är höga krav i år"

Flera allmännyttiga och privata hyresvärdar runt om i länet har kommit med höga hyreskrav samtidigt som det fortfarande är goda förutsättningar för fastighetsbolagen men rekordlåga räntor och måttliga kostnadsökningar.

-1,5 procent är mitt emellan 1 och 2 procent och det är naturligtvis ett sätt att så att säga förhandla oavgjort. Det är generellt sett höga krav i år vilket i Kumlabostäders fall till stor del beror på höga ambitioner när det gäller underhåll och kvalitet på förvaltning men det handlar också om vilken vinstnivå som ska finnas i bolaget.

- Men vi har nått fram till en överenskommelse och vi har gjort det så att hyrorna kan aviseras i tid och båda parter har därmed tagit det ansvar som hyresgäst man kan förvänta sig av hyresmarknadens parter, säger Gabrielsson.

Övrig information; 

- Uppgörelsen blev klar den 11 december och har kommunicerats ut till Kumlabostäders hyresgäster och Hyresgästföreningens medlemmar under veckan.

- En uppgörelse har även träffats med Melins som har drygt 200 lägenheter i Kumla på 1,5 % från den 1 januari.

- De flesta övriga privata fastighetsägare i Kumla förhandlas av Fastighetsägarna Mittnord, bland annat Ekströms, Sjöborgs, Asplund och Karaktären, förhandlas med justeringsdatum den 1 april.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-01-08 16:20
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.