Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
28 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Utomhuskonserter till Kumlas kärnområden

Ewa Lundgren och Thomas Berglund från Hyresgästföreningen i Kumla arrangerar höstliga konserter. Foto: Sandra WallinEwa Lundgren och Thomas Berglund från Hyresgästföreningen i Kumla arrangerar höstliga konserter. Foto: Sandra Wallin

Hyresgästföreningen i Kumla kommer att arrangera, med start från tisdag 6 oktober, en rad utomhuskonserter för olika bostadsområden i kommunen. För den musikaliska underhållningen står den lokala duon ToY.

Det är Ewa Lundgren och Thomas Berglund, båda engagerade i föreningen, som berättar mer om planerna.

– Grundidéen uppstod väl när Kumla bostäder ordnade utomhuskonserter för sina boenden i somras. Kultur i bostadsområdena lät som ett bra inslag och vi tänkte att, det där kan vi fortsätta med i höst, säger Thomas.

En aktiv förening

Den lokala föreningen har runt 1 300 medlemmar och 35 engagerade förtroendevalda. Till vardags sysslar man främst med förhandling med hyresvärdar, lokal bostadspolitik och stöd för att utveckla lokalt engagemang.

– Vi brukar arrangera en rad olika grejer i våra olika områden, bland annat bingo, filmkvällar, kortspel och familjedagar. Med tanke på pandemin har det sett lite annorlunda ut i år och det får man ju rikta sig efter. Dom här konserterna tror vi blir ett uppskattat inslag, menar Ewa.

Börjar nästa vecka

Konserterna sparkar igång tisdag 6 oktober i centrum, det vill säga vid innerområdet Odengatan, kl. 17.

– Vi kommer ha ett tält i anslutning till konserterna där vi i Hyresgästföreningen bjuder på fika, så dit kan man komma och ta en kaffe om man vill, berättar Thomas.

Därefter följer fyra ytterligare konserter: i Kumlaby 20/10 kl. 17:30, i Hammaren 27/10 kl. 14, i Kvarnparken 3/11 kl. 17:30 samt i Prästgårdsskogen 10/11 kl. 17:30.

– Vi får se lite hur det blir med dom nya förhållningsreglerna när det gäller pandemin. Det är möjligt att man öppnar upp för mindre kulturarrangemang nu i oktober och då kanske vi kan vara inomhus vid dåligt väder, kommenterar Thomas.

Ett ideellt arbete

Duon ToY, som kort och gott består av Tony och Yngwie, är de som kommer stå för musiken och de båda musikerna har arbetat tillsammans länge.

– Dom brukar åka runt på boenden här i Kumla och underhålla, så många kanske känner igen dom, säger Ewa och berömmer duons engagemang och talang.

Konserterna, och arbetet bakom dem, är helt ideellt.

– Det roligaste har varit att vi kommit ihop oss och stöttat varandra här i i Kumla. Hyresgästföreningen har ju en rad olika områden och arbetsgrupper här i kommunen. Nu har vi alla fått jobba tillsammans och det är den största vinsten, menar Thomas.

Tipsar om medlemsmöte

Målgruppen för konserterna är boende i blandade åldrar - alla är välkomna att lyssna. För att så många som möjligt ska få veta att konserterna äger rum kommer man att gå ut till de boende med flyers, samt annonsera via digitala kanaler.

– Vi vill även passa på att tipsa om att Hyresgästföreningen har öppet medlemsmöte 13 oktober kl. 17:30 på Folkets Hus. Då kommer vi genomföra en en digital trygghetsvandring i Kumla och förklara hur den fungerar. Trygghetsvandringen hjälper oss alla att förbättra och påverka trygghetsfaktorn i Kumlas närmiljö, hälsar Thomas.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-09-30 14:46
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.