Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
20 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Hus i Vallersta som rustats upp fick byggpris

Detta hus ligger i Vallersta och har rustats upp på ett exemplariskt sätt. Foto: Kumla kommun.Detta hus ligger i Vallersta och har rustats upp på ett exemplariskt sätt. Foto: Kumla kommun.

Kumla kommun har utsett Henrik Carlsson till vinnare av årets miljö- och byggnadspris. Det utdelas för hans arbete med att bevara ett 1800-talshus i ett område som klassas som en värdefull kulturmiljö i Vallersta.

Enligt juryn har Henrik med varsam hand återställt huset med tidsenliga detaljer där mycket av det ursprungliga materialet har återanvänts och bevarats, och där nya detaljer är framtagna i tidsenlig stil utav lokala hantverkare.

Vinner båda priser

Även för husets praktiska funktioner har Henrik prioriterat miljövänliga val. I grunden har skumglas, som består av återvunnet glas, använts till isolering, och huset har bergvärme som värmekälla.

Miljö- och byggnadspriset är ett pris som har två inriktningar: miljö eller byggnadsvård och arkitektur. Hittills har det delats ut som två olika pris. Men årets pristagare uppfyller båda delarna och tar därför hem hela priset själv.

– Det är inte ofta man får se en byggnad omhändertagen med en så varsam hand. Det är lika roligt ur både bygg- och miljöperspektivet. Det är en fantastisk insats Henrik har gjort, säger Thomas Åkesson, chef för Miljö- och byggavdelningen i Kumla kommun.

Fem nomineringar inkom. Henrik Carlsson tilldelades 9 500 kr i vinstpeng.

MOTIVERINGEN:

Henrik har i valet att riva eller renovera det gamla nedgångna 1800-talshuset i Vallersta by valt att bevara och renovera huset. Detta har skett genom att först nedmontera till ren timmerstomme och därefter omsorgsfullt återuppbygga och Henrik har även återställt huset till sitt ursprungliga utseende bl a vad gäller fönstrens storlek och placering. Renoveringen har skett med tidsenliga detaljer både på ut- och insidan, och Henrik har på ett hållbart sätt tagit tillvara och återanvänt en mängd material från det gamla huset. Det som nyproducerats har gjorts i tidsenlig stil med hjälp av lokala hantverkare. Vallersta 122 ligger inom det område som enligt Kumla kommuns Kulturmiljöprogram är en värdefull miljö vars karaktär är viktig att bevara.”

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-06 13:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.