Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
23 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Gustav på Maxi om vilka man helst sponsrar

Gustav Johansson på plats i butiken i Kumla som han snart lämnar för nya utmaningar. Foto: Anders BjörkGustav Johansson på plats i butiken i Kumla som han snart lämnar för nya utmaningar. Foto: Anders Björk

ICA Maxi är en viktig sponsor för många föreningar i Kumla. Men det finns även många föreningar som får ett nej tack. - Sponsring handlar mycket om att ha en bra känsla i magen, säger Gustav Johansson hos ICA Maxi.

ICA Maxi i Kumla är en stor sponsor till flera föreningar i kommunen. Sponsringen från ICA Maxi har blivit en helt annan sedan Gustav Johansson tog över som handlare. Ett tiotal föreningar sponsras för en ungefärlig summa på 750 000 kr årligen.

Yxhult gick miste om förlängning

Men det är inte skrivet i sten att en förening ska få pengar bara för att. Exempelvis blev det inget fortsatt samarbete mellan ICA Maxi och Yxhults IK i år. 15 000 kr årligen har betalats ut till Yxhults IK tidigare.

- Vi har haft stöd av ICA Maxi sedan 2016 med 15 000 kr varav 5 000 kr för en reklamskylt inklusive reklamskatt och 10 000 kr för sponsring av vår ungdomsverksamhet, säger Ove Lindqvist, som är ordförande i Yxhults IK.

Ove Lindqvist tittar ut över Yxhults hemmaplan i Hällabrottet. Foto: Anders Björk Ove Lindqvist tittar ut över Yxhults hemmaplan i Hällabrottet. Foto: Anders Björk

En orsak till att samarbetet inte fortsatte, enligt Gustav Johansson, var att han blev kontaktad i maj. ICA Maxi vill ha sina samarbeten klara långt innan detta.

- Det bestäms inför kalenderåret, säger Gustav Johansson.

- Tråkigt, men så är det i branschen. Vi jobbar hårt för att fostra och utveckla ungdomarna till goda fotbollsspelare och bra samhällsmedborgare. Varje individ vi idrottsföreningar och liknade lyckas hålla borta från kriminalitet är guld värda, inte minst för ortens handlare, avslutar Ove Lindqvist.

“Måste ge något tillbaka”

Att idrottande varit inställt i år,och kanske på vissa ställen inte kommer locka publik alls, är något som försvårar sponsring påtalar Gustav Johansson.

- Sponsring är ingen gåva utan det måste ge nånting tillbaka. Det är inte bara att hämta in pengar från oss. Att köpa en skylt vid Indianernas hemmaarena i år känns inte som någon lysande affär exempelvis.

Gustav säger att han är en Kumlason som vill ge nåt tillbaka till orten för att hjälpa Kumla må bättre. Han hävdar att de pengar som läggs ut via reklam hos föreningar genom en skylt knappast är något som betalas tillbaka i intäkter genom handlande. Vetskapen att det bidrar till att hjälpa föreningar betyder dock desto mer.

- Det finns många eldsjälar som gör ett fantastiskt jobb ute i föreningar och det är skönt att kunna underlätta deras arbete.

Hur ser efterträdare på sponsring?

De föreningar som prioriteras är de som satsar på ungdomar. Exempelvis är ICA Maxi en stor sponsor till Ekeby IF som har hundratals innebandyspelande ungdomar.

- Sponsring handlar mycket om en bra känsla i magen och föreningar med ungdomsverksamhet är viktigast. På lång sikt är det bra att få ungdomar att aktivera sig.

Men långtifrån alla som frågar om ett samarbete får igenom det. “Vissa tror att det bara är att fråga så är vi redo att betala”, säger Gustav som gör sitt sista år som ICA-handlare i Kumla innan han flyttar. Frågan är hur hans arvtagare kommer att se på sponsring?

- Svårt att svara på, men det kommer knappast att tas bort helt. Vi har ingen skyldighet att sponsra, men vanligtvis är ICA-butiker överlag givmilda med det ändå, medan man inte ser våra konkurrenters logotyper lika mycket, avslutar Gustav Johansson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-06-11 11:54
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.