28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Hundpsykologen tipsar ägare inför nyår

Det är skönt med lugn och ro på nyår tycker de flesta hundar. Smällande är inget som uppskattas. Foto: PrivatDet är skönt med lugn och ro på nyår tycker de flesta hundar. Smällande är inget som uppskattas. Foto: Privat

Många hundar blir vettskrämda på Nyårsafton av fyrverkerier. Hundlyckan gör sitt bästa för att låta en del av hundarna slippa smällandet då de har öppet hela nyårsafton, och ägaren Jenny Schill skickar med tips för de med rädda hundar.

Hundlyckan ligger nära av/påfarten till motorvägen i Kumla, bredvid Noza Smådjursklinik. När man öppnade för fem år sedan hade man tio hundar. Nu har det växt ordentligt och är närmare 40 hundar och tre anställda. 

Fullbokat för i år

Ägaren Jenny Schill, utbildad hundpsykolog, är medveten om hur jobbigt det är för vissa hundar under nyår när det smäller. Därför har hon bestämt att ha öppet under Nyårsafton för de som vill lämna sina fyrbenta kompisar.

- Eftersom vi håller till på landet så hörs inte raketerna hit. Vi har många återkommande hundar varje år och till och med de som bokar redan ett år i förväg för att vara säker på att få plats, förklarar hon.

Det är dock fullt till i år.

- Vi har fullbokat och erbjuder tio platser. Att det inte är fler platser är för att vi ska kunna ge mycket tid till var och en, ofta är de oroliga och påverkade av allt smällande som redan börjat i deras område när de kommer hit.

- De lugnar ner sig efter en stund och ingen har visat rädsla här ens under tolvslaget. Vi är tacksamma att vi inte har grannar som smäller. Till nästa nyår kommer vi att erbjuda ett par platser till. 

Tips för de med rädd hund

Jenny har några tips till de med hund på Nyårsafton.

- Är en hund i ett område där det smäller så är det vanligt att de försöker fly, gömmer sig, blir helt okontaktbara och bara skakar. De kan slita sig ur kopplet. De är ofta rädda i flera dagar efter att det slutat smälla.

Några hundkompisar tar det lugnt hos Hundlyckan. Foto: Privat

- Det man kan göra är att trötta ut hunden ordentligt i flera dagar innan så att den inte orkar reagera lika starkt. Dra för gardiner, ha på radion/TVn på låg volym (hög volym förstärker mullret), eller stoppa bomull i öronen.

- Det finns även olika preparat och naturläkemedel man kan ge för att dämpa oron om inget av det övriga hjälper, avslutar Jenny Schill på Hundlyckan.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-12-30 13:07
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.