Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Insjuknade hundar i Kumlaby, en avlivad

Hunden Bobo i Kumlaby har nyligen fått somna in efter att ha fått i sig nåt olämpligt vid en promenad. Hunden Bobo i Kumlaby har nyligen fått somna in efter att ha fått i sig nåt olämpligt vid en promenad.

Flera hundar ska under de senaste dagarna ha blivit sjuka efter att ha fått i sig nånting olämpligt när de varit på promenad i Kumlaby och en av hundarna har fått avlivas. - Det känns för jävligt, säger Joakim Schenström, ägare till hunden Bobo.

Det är i Facebookgruppen “Vad händer i Kumla” som frågan kommit upp. Flera hundar ska de senaste dagarna blivit sjuka efter att ha promenerat i Kumlaby, kring de tomma gräsplanerna och en hund har till och med fått avlivas. 

Hunden hette Bobo, var sex år och hade Joakim Schenström som ägare. 

- När vi gick genom skateparken i Kumlaby började plötsligt Bobo bete sig konstigt. Eter ett par timmar när vi kommit hem började han kräkas och få diarré. Två dagar senare var vi hos veterinären och fick då reda på att hans njurar hade i stort sett stängts av, så han fick en spruta hos veterinären och somnade in där, säger Joakim. 

Joakim såg inte vad Bobo fick i sig under promenaden. 

– Nej tyvärr. Bobo var fullt frisk innan detta skedde. Han lekte och hoppade omkring precis som vanligt sedan hände det från den ena minuten till den andra att han började må väldigt dåligt.. 

Vad sa veterinären?

– Att det går väldigt fort för hundar att tugga i sig saker om de hittar något och att allt tydde på att han fått i sig något olämpligt vid promenaden. 

Bobo var Joakims fjärde hund. Han har redan bestämt sig för att skaffa en ny, men den ska då få bära skydd för munnen när de går ut. Bobo är redan saknad hos Joakim. 

– Det känns för jävligt, Bobo var en underbar hund, avslutar Joakim Schenström.

Ett par andra hundägare som Sydnärkenytt varit i kontakt med berättar att deras hundar blivit sjuka i form av illamående och diareér efter att promenerat i området senaste veckan. Om dessa händelser hänger ihop är dock svårt att säga. 

Polisen har inte fått in några anmälningar kring ärenden. 

SÅ SÄGER VETERINÄREN:

- Det är ju inte alltid lätt att se vad en hund kommer i kontakt med utomhus, men att träna hunden på att släppa på kommando och alltid ha den under uppsikt är en bra början. En promenad ska ju vara ett tillfälle hunden kan få utlopp för sitt behov att nosa och undersöka, men att hålla den nära sig på platser där många går kan ju förhindra att den kommer över något oönskat. Det är ju inte bara saker förgiftade med flit som den kan komma över, utan många andra mindre ätliga saker kan ge upphov till sjukdom.

- Jag tycker inte det är förenligt med god djurhållning att ha munkorg på sin hund när den är ute. Då är det bättre att välja var hunden får nosa runt. Det är trots allt ganska ovanligt med så allvarlig förgiftning att ett djur dör.

- Om din hund äter något du tror kan vara dåligt för den bör du kontakta veterinär. Man kan då ge kräkningsframkallande medel och på så sätt förhindra att den tar upp det giftiga. Om den redan har symptom, som tex nedsatt allmäntillstånd och kraftiga kräkningar, kramper eller liknande bör du självklart åka till veterinär. Det är mest sannolikt att det är något annat som drabbat hunden än just förgiftning, men den lär behöva vård ändå. Det är alltid bättre att rådfråga än att vänta för länge, tipsar Åsa Rising, veterinär med specialistkompetens för hund och katt.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-10-18 23:29
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla