Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
27 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Hon vill inspirera fler att odla hemma

Annika Ivemark vid sitt ännu vintergrå växthus. Foto: Henrik ÖstenssonAnnika Ivemark vid sitt ännu vintergrå växthus. Foto: Henrik Östensson

Den 19 januari ordnar Folkuniversitetet en digital föreläsning om det absolut viktigaste om man vill odla, nämligen jorden.
– Meningen med föreläsningen är att inspirera och locka deltagare till fria odlar-studiecirklar, framme i vår, när vi kan vara ute och hålla pandemiavstånd och odla förstås, säger Annika Ivehult på Folkuniversitetet.

Tanken var ju givetvis en helt vanlig föreläsning, på Kumla bibliotek.

– Men det går ju inte just nu. Jag är intresserad av odling och bor utanför Åbytorp, och vill dra igång en odlarcirkel nu i vår. Det ska handla om små grupper, men kanske på flera platser, utomhus. Vi ska jobba med småskalig odling, trädgårdsodling.

Annika hoppas att föreläsningarna ska kunna inspirera och ge lite råd.

– Även om våren känns oviss och kanske inte ger samma livslust i år, så hoppas vi bringa lite inspiration och hopp för att hjälpa folk att “hålla i och hålla ut

Det ska bli två digitala föreläsningar. Den första nu den 19, den andra i februari.

Först ut att föreläsa är forskaren Karin Hamnér från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

Jordhälsa och växtföljd

– Karin har forskat kring bland annat växtnäring och mikronäringsämnen. Föreläsningen berör grundläggande kunskap om jorden, dess behov och möjligheter samt hur jorden bäst kan brukas för att producera bra mat.

Den andra föreläsningen blir som sagt i februari.

– Där är inte datumet helt fastställt ännu. Det blir en annan SLU-forskare, Lotta Nordmark. Hon kommer föreläsa om praktisk småskalig odling, växtföljd, växtnäring och och även där en del jordhälsa.

Men vad kommer odlingscirklarna handla om?

– Det blir ju lite upp till deltagarna. Men personligen gillar jag både grönsaksodling och blommor.

Att odla i den egna trädgården, eller rentav balkongklådan, är högaktuellt.

– Ja, vi har fått en hel del förfrågningar om kurser, cirklar i odling. Pandemin gjorde att många stannade hemma och försökte sig på odling hemma istället, säger Annika Ivehult.

Första föreläsningen hålls den 19, klockan 18.30. Vill man delta hör man antingen av sig till folkuniversitetet eller till biblioteket i Kumla. Man får då en inbjudan. Det krävs att man har skaffat sig ett Zoom-konto. Zoom är ett digitalt verktyg för att hålla möten, konferenser, eller föreläsningar, online över internet.Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-01-05 8:31
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.