30 October 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Tränare Planeby inför helgens premiär

Erik Planeby trivs i hockeyns omklädningsrum, även om det luktar mycket svett. Foto: Anders BjörkErik Planeby trivs i hockeyns omklädningsrum, även om det luktar mycket svett. Foto: Anders Björk

HOCKEY: På söndag är det premiär i Hockeyettan för Kumla Hockey. Ifjol blev laget elva i serien och klarade nytt kontrakt efter juluppehållet. - Klart vi vill bli bättre än det i år och det ska vi klara av också, säger tränare Erik Planeby.

​Det blir Erik Planebys andra säsong som huvudtränare för Kumla Hockey. Tidigare har han varit spelare många säsonger i klubben och även assisterande tränare innan han ifjol fick huvudansvaret.

- Jag fick frågan nyligen om jag har vuxit in det nu, men det gör man nog aldrig riktigt utan man lär sig nya grejer hela tiden. Men det känns bra än så länge och framföraltt är det väldigt kul, det är det viktigaste, säger Erik Planeby.

Planeby vill ha jobb på heltid

Tjänsten som huvudtränare i Kumla är på 50 procent. Det kombinerar han med att jobba på Butikskonsult där han befinner sig under den första delen av dagen för att ägna den senare åt hockeyn. Förhoppningen är dock att det ska bli heltid framöver.

- De flesta andra tränare i serien är på heltid, av den uppfattning jag fått, och det är ju dit jag strävar också efter att komma.

I omklädningsrummet har man fyra TV-apparater där det är hockey som rullar. I omklädningsrummet har man fyra TV-apparater där det är hockey som rullar.

​Förutom Erik finns Petter Larsen med som assisterande tränare. Man har dock tappat målvaktstränaren man hade ifjol och letar ännu efter en ersättare. Som sportchefer finns Patrik Moberg och Filip Björk med. Och ej materialförvaltarna att förglömma.

Äldste spelaren är 26 år

Det mest spektakulära nyförvärvet är Victor Wänghult som gjorde succé senast han var i Kumla där han fick ett genombrott och tog sig vidare till spel i Allsvenskan. 55 poäng på 33 matcher producerade Wänghult i Kumla säsongen 2018/19.

- Han kommer att betyda jättemycket för vårt spel och säkert göra en hel del poäng. Sen kommer han säkert få det tuffare med eftersom alla vet hur duktig han är. Men det känns helt klart att han är en ännu bättre hockeyspelare nu än senast när han kunnat spela hockey på heltid i Västervik. Sen har det gått ett par år sen han var med så nu är han med sina 25 år en av de äldsta laget.

Äldste spelaren i Kumla Hockey är för övrigt Victor Sandin som är född 1994.

Bland förlusterna märks främst forwarden Martin Eberhardsson som varvar ner efter att nyligen fått sitt andra barn. Även målvakten Jonathan Frykholm lämnar efter två säsonger i klubben. Frykholm skrev på för länskonkurrenten Lindlöven.

Ska inte bli elva som ifjol

Istället har man plockat in målvakten Jonathan Stålberg. En 23-årig kille som är fostrad i Skellefteå AIK. De senaste åren har han dock spelat i klubbar i södra delen av landet, Vimmerby och Mörrum. Han kommer nu bilda målvaktsduo med Jonatan Fornbrandt. Jonathan lämnar alltså, men Jonathan och Jonatan tar över!

- Stålberg tror vi mycket på. Han har jättefina år som junior bakom sig på hög nivå. Det blir ett bra målvaktspar med Fornbrandt som jag tycker blir bättre för varje år, nu blir det väl hans tredje år med oss. Det blir en kamp mellan dem två.

De som inte sköter sig och slarvar med saker åker på böter och det kan kosta på! De som inte sköter sig och slarvar med saker åker på böter och det kan kosta på!

​Ifjol kom Kumla Hockey elva av de tolv lagen i Hockeyettan Västra innan juluppehållet och var då såklart inte i närheten av Allettan dit de fem bästa går. Andra halvan av säsongen fixade man ändå nytt kontrakt ganska säkert, men Planeby tycker att laget ska prestera bättre i år.

- Jo, jag tycker det. Självklart vill vi bli bättre än elva. Vi har många unga som ändå varit här några år nu och blivit mer etablerade. Det är ett ungt lag där alla vill framåt, jag tror att serien kan bli riktigt jämn. Betydligt jämnare än de var ifjol då det var mer uppdelat.

Klarat sig undan covid-19

Man har kunnat läst om ett par andra hockeylag, inte alltför långt bort från Kumla, som drabbats hårt av spelare som blivit smittade av covid-19. Kumla Hockey har dock klarat sig ganska bra, även om det finns fall i klubben med. Assisterande tränaren Petter Larsen har varit smittad och så även tre yngre spelare i juniorlag.

- Det är ju inte så att hela laget har varit och testat sig. Men har de haft minsta symptom har de fått vara hemma. Vi får väl se vad som händer om det skulle slå ut här med i större omfattning, man vet ingenting egentligen.

Med stor sannolikhet ser det ut som att det kan bli lite publik till matcherna i Kumlas serie. Förslaget om 500 åskådare börjar i så fall träda i kraft från 15 oktober.

- Det är klart att det blir mycket roligare med lite publik än att spela inför 50 personer. Så jag hoppas verkligen förslaget går igenom här till 15 oktober. Det blir en helt annan stämning runt det hela, avslutar Erik Planeby.

Premiären är på söndag borta mot Köping och sen Forshaga hemma på onsdag.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-01 8:30
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.