Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Kumla vann viktigaste matchen på 20 år

Lättade Kumlaspelare pustar ut efter slutsignalen i Malung. Foto: Anders BjörkLättade Kumlaspelare pustar ut efter slutsignalen i Malung. Foto: Anders Björk

Kumla Hockey spelade sin viktigaste match på 20 år under söndagen. Den slutade med seger 6-2 borta mot Malung vilket betydde nytt kontrakt. - Jäkligt skönt att vi kunde prestera så här bra, säger lagkaptenen Viktor Sandin.

​För 20 år sedan spelade Kumla Hockey en helt avgörande match mot Örebro om en plats i Allsvenskan. Örebro vann då med 3-0 och gick upp en division medan Kumla åkte ner. Och i Hockeyettan har laget spelat sedan dess.

Ovanlig målskytt gav drömstart

Söndagens batalj mot Malung var förmodligen den viktigaste sedan dess.

​Förlust hade betytt att Kumla ramlat ner i Division 2. Men det var aldrig nära något annat än Kumlaseger i denna ödesmatch. För redan efter tre minuter tog man ledningen genom Valter Lederud på en styrning. Och i slutet av perioden utökade lagkapten Victor Sandin till 2-0.

Kumla, som var så illa ute för bara några omgångar sedan, hittade en formtopp när det var absolut nödvändigt och när Oscar Svanborg stänkte dit 3-0 i andra perioden med ett skott i krysset kändes det, om inte klart, så alla fall väldigt tryggt.

Alla femmor bidrog framåt

Några minuter senare bufflade Joakim Stjern Svensson in 4-0 och med tanke på att Malung var piskade ta alla tre poäng var det i stort sett rullgardin ner då för hemmalaget. Resterande Kumlamål gjordes sedan av Daniel Lindberg och den gamle dribblern Viktor Sandh.

​Att Malung fick in ett par reduceringspuckar kunde nog Kumla leva med.

Laget förtjänar ett stort plus för hur de lyckats höja sig när de i slutet av säsongen spelade med kniven mot strupen. Framförallt försvarsspelet har fungerat klockrent och längst bak klev också målvakten Jonathan Ståhlberg fram och växte till en jätte när det behövdes som mest.

Noterbart är även att vare sig Victor Wänghult eller Oliver Östergren gjorde något av målen mot Malung. Förstafemman har varit för ensamma i offensiva produktionen under säsongen. Men nu bidrog Lederud, Svanborg, Stjern Svensson och Sandh med viktiga mål.

Tränare Ola gav laget energi

Om man drar tillbaka klockan bara en vecka från nu såg det väldigt mörkt ut. Bara två poäng av nio möjliga på tre första omgångarna och klubben valde då att ta in Ola Östergren som huvudtränare istället för Erik Planeby, som ändock erbjudits nytt kontrakt till nästa säsong.

Ola Östergren fick ingen lätt uppgift men har haft förmågan att skapa precis den energi och lugn som laget behövde.

Slutsignalen har just gått och kumlingar på väg ut på isen. Slutsignalen har just gått och kumlingar på väg ut på isen.

​- Det känns jäkligt bra. Vi visste att det var tre raka segrar som gällde här i slutet och vi kom verkligen ihop som ett lag och presterar så som vi skulle ha gjort under hela säsongen, säger lagkaptenen Victor Sandin några minuter efter slutet.

“Bästa laget i Kvalserien”

Varför har ni lyckats höja er de här tre sista matcherna?

- Vi har spelat bra hela kvalet. Men hade problem ett tag att få in puckarna trots att vi skapade mycket. Men nu här i slutet har det studsat med oss och vi har spelat på exakt samma sätt som tidigare. Sen kanske det påverkade lite med en ny röst i båset, det är svårt att säga.

Hur kände du inför den här avgörande matchen?

- Jag var faktiskt ganska säker på att om vi bara spelar som vi ska vet vi att vi är ett bättre lag än Malung och det bästa laget i den här Kvalserien.

Säsongen är därmed över och Kumla spelar alltså i Hockeyettan även nästa säsong. Precis som man gjort (minst) de senaste 30 åren med andra ord.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-03-28 23:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.