Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Kumla Hockey slår ur underläge, tippas i botten

Robert Bergh är Kumlas nye huvudtränare. Under lördagen har laget seriepremiär. Foto: Anders BjörkRobert Bergh är Kumlas nye huvudtränare. Under lördagen har laget seriepremiär. Foto: Anders Björk

HOCKEY: Det blev åtta år som spelare i A-laget. Till helgen gör Robert Bergh även premiär som tränare i ett nederlagstippat Kumla Hockey. - Det passar oss perfekt, säger Robert Bergh.

Robert Bergh är 35 år. Hans moderklubb som spelare var Örebro Hockey, men han spelade större delen av sin seniorkarriär i Kumla Hockey och det är Kumla som han ser som sin “hemmaklubb”. 

En speciell anda i Kumla och Bofors

- Det blev åtta säsonger som spelare i Kumla för mig, fastslår Robert. 

Han slutade att spela vid 28 års ålder. Även om Kumla är den klubb han representerat överlägset mest hann Robert med spel i andra klubbar med som senior. Bland annat Bofors i Allsvenskan. En förening vars mentalitet han tycker liknar den i Kumla. 

- Jag spelade kortare perioder i ett par andra klubbar med, men där klaffade det inte lika bra som i Kumla och Bofors där föreningsandan påminner om varann, det handlar mycket om att få ihop en stark gemenskap i båda klubbar, säger Robert. 

Robert Bergh blickar mot premiären på lördag i Hockeyettan för Kumla. Robert Bergh blickar mot premiären på lördag i Hockeyettan för Kumla.

De senaste tre åren har Robert varit tränare inom ungdomssidan hos Örebro Hockey. Han har blivit tillfrågad av Kumla tidigare om att ingå i deras tränaruppsättning, men då tackat nej. Men när frågan kom i år blev det ett ja. 

- Nu kändes det rätt, jag har jobbat som tränare i flera år och ville ta ett nytt steg. 

Kumla tippas i botten

Det är till stora delar ett nytt Kumla Hockey. 15 av 22 spelare i truppen är nya och hela tränaruppsättningen är ny. I tipsen som spelbolag satt finns Kumla i botten av de tio lagen. Ingen räknar med att Kumla ska hamna högt upp i tabellen.

- Det passar oss perfekt och att vi är nederlagstippade kommer bara gynna oss. Vi kan gå ut och spela utan press och så får vi se hur långt det tar oss. 

Robert gillar att Kumla slår ur underläge. Robert gillar att Kumla slår ur underläge.

Ifjol bantades Hockeyettan på lag från 47 till 40 över hela landet. Det innebar att det var extra tufft att hänga kvar. Kumla var väldigt illa ute, men tre raka segrar i slutet på säsongen gav nytt kontrakt. I år är det inte lika lätt åka ur, även om möjligheten finns. Vad tycker då Robert om förutsättningarna att vara tränare i Kumla Hockey?

- De är jättebra. Går man till faciliteter så finns det mesta man vill ha där och att det är en härlig förening vet jag ju om sedan tidigare. Laget har även i år fått in en väldigt duktig fystränare som heter Linus Andersson (vilket saknades ifjol), som jag tror kommer göra skillnad. Sen har jag fått med mig Anders Falk som assisterande tränare och vi går väldigt bra ihop. 

En av de spelare som Kumla tappat från ifjol är Victor Wänghult. Anfallaren som öste in poäng. Wänghult har dock inte gått till någon annan klubb och bor fortfarande i närområdet. Men hockey ska han alltså inte spela?

- Han har fått jobb som tränare i Örebro Hockey Ungdom, det blir inget spel för honom. Det är klart att han gjorde väldigt mycket poäng ifjol, men jag tror på vad den här gruppen ihop kan åstadkomma. 

Inga bekväma spelare i Kumla

Vad är det bästa med årets upplaga av Kumla Hockey och vad saknas?

- Det är en hungrig grupp. Det är väldigt många som vill mycket med sin hockey. 

Vill inte alla det på den här nivån eller?

- Jo absolut, men det kan också vara spelare som kommer från Allsvenskan och varvar ner och mer spelar för att det är roligt och är lite bekväma. Så är det inte hos oss, alla ger verkligen allt när de är på plats vilket ger goda förutsättningar. 

- Sen har vi ju inte direkt någon hög medelålder på laget och det kan påverka i vissa stunder att rutinen och erfarenheten inte finns där, men jag hoppas att jag har fel om det. Erfarenhet får man dessutom genom att utsättas för de momenten, så vi kommer att bygga på den. 

Tror du att ni kommer bli det här bottenlaget som oddsen talar om?

- Nej det tror jag inte. Men folk får gärna ha den uppfattningen om oss. Vi är alla fall trygga i vad vi kan, avslutar Robert Bergh vars lag möter Nyköping borta på lördag i seriepremiären och därefter väntar Skövde hemma på onsdag. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-01 11:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.