13 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Succétränaren i Kumlas bås har gått bort

HOCKEY: Med Bo "Kulon" Lennartsson som tränare i slutet av 90-talet gjorde lilla Kumla Hockey succé. Nu har "Kulon" gått bort i en ålder av 65 år på grund av levercancer.

Bo föddes 1955 i Karlskoga och spelade under många år hockey i hemmaklubben Bofors. Efter karriären blev han tränare och på ett sätt kan man säga att det var i Kumla Hockey han fick sitt genombrott.

“Kulon” lyfte Kumla Hockey

I slutet av 90-talet gjorde Kumla Hockey stora framsteg på isen, delvis beroende på tränaren Bo “Kulon” Lennartsson som lyckades få ihop laget till att göra väldigt fina resultat omgående. “Kulon” fick span på sig av Färjestad vars klubblegend Håkan Loob uttalade sig om att “Kulon har gjort underverk med laget”, efter ett besök i Kumlas islada när de besegrat betydligt mer meriterade Mora IK.

Efter några säsonger i Kumla gick “Kulon” vidare och tog över Bofors IK och senare Färjestads BK där han var med att vinna guld både som huvudtränare och assisterande tränare. Han fortsatte att verka i Karlstadsklubben i många år i olika roller.

Under senare år har han ansvarat för damsatsningen i klubben.

“Tias” minns en legendar

En av de spelare som mest bidrog till Kumlas utveckling under de gyllene åren var forwarden med nummer tio på ryggen Mattias “Tias” Andersson. Nu för tiden hänger “Tias” tröja i taket i Kumlas hockeylada.

Mattias Andersson den kväll när hans tröja pensionerades. Mattias Andersson den kväll när hans tröja pensionerades.

Mattias Andersson skriver så här om “Kulons” bortgång.

- Jag är chockad över beskedet om hans bortgång! Jag minns Bo “Kulon” Lennartsson som en mycket engagerad tränare som trodde stenhårt på sin idé och sina mål. Hans förmåga att få alla i och runt laget att kämpa och tro på det som kändes omöjligt gjorde att vi nådde den framgång vi fick vara med om under hans tid i Kumla Hockey när hockeyn fullständigt kokade i Kumla. En legendar i många Kumlahjärtan. Han har betytt mycket för mig och alla oss som var med under hans tid i Kumla. Vila i frid Kulon.

“Bo Lennartsson kommer att vara saknad av alla oss som haft äran att ha honom i vår vardag. En glädjespridare med en enorm förmåga att få saker att fungera. Våra tankar går till familjen”, skriver Färjestad på sin hemsida.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-21 23:14
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.