Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
03 February 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Hjälpande matkassar
som minskar matsvinn

Ulf Danielsson och Jenny Ullbrand på Ica Profilen med det frukt och gröna som ska gå i matkassarna denna vecka. Foto: Henrik ÖstenssonUlf Danielsson och Jenny Ullbrand på Ica Profilen med det frukt och gröna som ska gå i matkassarna denna vecka. Foto: Henrik Östensson

–Istället fört att slänga mat som precis gått över bäst före-datum lägger vi den i specilella lådor och en egen avdelning i kylen. Två dagar i veckan kommer det sedan volontärer från föreningen Food2change som hjälper medlemmarna att plocka ihop matkassar, berättar Jenny Ullbrand på Ica Profilen i Kumla.

Food2change, ska alltså uttalas Food to change, är en ideell förening som är verksam över hela landet. Säte i Västerås.

Lite förenklat går idén ut på att samtidigt som människor med låg inkomst, som kanske lever i fattigdom, får hjälp med mat, så bidrar man till att minska matsvinn, och därmed på sikt rädda klimatet.  Det ska heller inte vara rent hjälparbete, almosor. De som är med och blir det föreningen kallar mathjältar, betalar en liten avgift. 500 kronor i halvåret.

– För den insatsen får man hämta en matkasse här en gång i veckan, fortsätter Jenny Ullbrand. 

Bra varor

Det handlar om mat som precis passerat bäst före-datum, eller av andra skäl inte går att sälja.

– Det är fina varor som det inte är något fel på. Det kan ju dels vara över datumet, men det kan också vara något slags förpackningsskada. en bucklig konservburk, eller kanske en mjölpåse som läcker lite. Då tejpar vi och stoppar i en plastpåse, Inflikar Ulf Danielsson

– Det kan i princip handla om alla sorters matvaror, det som vi inte sålt. I Sverige har vi ju två märkningar. Bäst före  och sisa förbrukningsdag. Sisa förbrukningsdag är så att säga ett stoppdatum, det används exempelvis på färsk köttfärs, färsk fisk, skaldjur och sådant. Men när bäst före kan ju maten vara användbar långt efter datumet. Från två veckor änna upp till ett år, beroende på vad det handlar, berättar Ulf.

En del av det som gick till Food2Change matkassar denna vecka. Foto:Henrik Östensson En del av det som gick till Food2Change matkassar denna vecka. Foto:Henrik Östensson
Slängs mycket

Trots det slängs alltså normalt mängder med sådan mat. 

– När sista förbrukningsdag närmar sig blir varan allt mer svårsåld. När den passerat bäst före vi egentligen inte sälja den.

Ica Profilen är den enda butik i Sydnärke som är ansluta till Food2change.

– När vi började med det här, det var säkert 15 år sedan, såg vi väl det kanske framför allt som en hjälpinsats. Ett sätt att hjälpa människor som inte har det så bra. Då blev kritiserade av andra handlare. Man föredrog att slänga för att inte tappa försäljning, minns Ulf.

– Sedan dess har klimataspekten, det felaktiga i att vi slänger fullt ätbar mat, blivit allt mer aktuell. En del butiker, lagar ju mat av en del av matsvinnet, men extremt mycket slängs fortfarande.

Sorteras undan

Jenny Ullbrand berättar hur det går till i butiken.

– När varor blir osålda och kommer till bäst före-datum så gör man ju det vi kallar ”svinnar”. Man registrerar helt enkelt varorna som svinn i kassasystemet. Men istället för att slänga varorna i sopcontainern så lägger vi dem åt sidan i en speciell låda. Vi gör ju en lite sortering. Om exempelvis frukt är för stött, trasig, rutten, så slängs det givetvis.

– Varor där det är viktigt att inte kylkedjan bryts hamnar givetvis i ett hörn i en av våra kylar, säger Ulf Danielsson

På måndagseftermiddagar och torsdagseftermiddagar är det hämtning. Då kommer medlemmarna med sina kassar. 

– Då finns föreningens volontärer på plats och hjälper till att plocka ihop kassar åt medlemmarna. Vår arbetsinsats är egentligen ganska liten, säger Ulf Danielsson.

Det är sex-sju personer som hämtar vid varje tillfälle.

– Jag tror det är totalt 15-16 personer som är medlemmar och kommer hit och hämtar kassar regelbundet.

För de som tjänar lite mindre

Vem som helst kan bli medlem i Food2Change. Men det finns två slags medlemsskap. Som stödmedlem betalar man en medlemsavgift och kanske jobbar som volontör. Men vill man bli det föreningen kallar mathjälte-medlem, ja, då finns ett krav. Man får inte tjäna mer än 13 000 i månaden före skatt.

– Det känns bra att sopcontainern för matavfall är nästan tom. Jag tycker inte det är särskilt roligt att slänga mat som inte är något fel på. Jag har lite svårt att förstå att inte fler butiker gör det här. Et incitament skulle kunna vara det här med hanteringen av avfall. Vi betalar ju lika mycket för containern, för matavfall, även om det är betydligt mindre i den än innan vi började med det här. Kanske skulle man kunna koppla taxan till avfallsmängden, även för företag, butiker, avslutar Ulf Danielsson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-01-06 11:55
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla