25 October 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Liftare i Kumla ska ta sig till Hollywood

Mattias Risberg och kompisarna Joni Nelis och Shanti Mohan försöker fixa skjuts från Kumla. Foto: Anders BjörkMattias Risberg och kompisarna Joni Nelis och Shanti Mohan försöker fixa skjuts från Kumla. Foto: Anders Björk

Mattias Risberg och Tommie Gyllin har gjort flera ovanliga resor ihop tidigare. Nu liftar de sig fram i Sverige med en husvagn till olika mål. Om några månader ska de ha liftat till Hollywood.

Vi träffas vid Shell/7-eleven under måndagen vid kl 18. Hit har nyligen liftargänget kommit efter senaste mellanlandningen i Motala. De började sin liftarresa i småländska Tranås för tre veckor sedan.

Har levt ett liftarliv i tio år

- Slutmålet är Hollywood! Vi gör det här bland annat för att inspirera folk och säljer konst samtidigt. Vi vill uppnå social tilit, nytänkande och kreativitet med vår resa, säger Mattias Risberg.

Närmast siktar de på att ta sig till Uppsala för att delta i "Uppsala Pride". Sammanlagt har man varit tio personer, men i Kumla är de "bara" tre.

- Några från England och USA har varit med tidigare, men de har åkt hem nu. 

Mattias kallar verksamheten för "liftarskolan". Han är van att leva ett kringflackande liv med många olika typer av sätt att ta sig fram, "jag har gjort det i tio år", som han själv säger.

Nuvarande påhitt är alltså att ta sig fram genom att lifta med en husvagn som de som ställer upp och kör får sätta på sin krok. Det är i husvagnen de bor längs vägarna. Efter att varit i Uppsala ska de ta sig söderut.

Konstnärskollektiv på resande fot

- Anhalten efter det blir Linköping där vi ska besöka ett event och även ha en utställning. Sen reser vi mot Danmark och 5 oktober ska vi vara i England för ett större musikevent, fastslår Mattias.

Hur kom ni hit till Kumla?

- Vi åkte med en kille som hette Jonathan, en sköning! Han hade sin flickvän här i Kumla, vi minglade till oss en plats. Det är lite som en social lek att klara av att vinna tilltron.

Förutom Mattias är två holländska tjejer med i Kumla. Joni Nelis och Shanti Mohan är deras namn. De utgör järngänget kan man säga och kommer att vara med hela resan. Kumlingen Tommie Gyllin är med på delar av den.

Mattias vill att de kallas för ett konstnärskollektiv på resande fot. Hippies har han inget emot att benämnas som heller. Men även om de kan lifta sig fram mycket så behövs nån form av inkomst för att överleva.

- Vi försöker förena livsstilen som hippies med konst. Ska vi kunna överleva behöver vi få in lite pengar och det försöker vi göra genom konsten som vi producerar, avslutar Mattias Risberg.

Samma ämne:
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-17 12:37
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.